Igazságügyi tárca: Csaknem ötezer fogoly vállalná a frontot a szabadulásért cserébe

2024. május 22., 15:19 , 1211. szám

Ukrajnában csaknem 5 000 fogoly beleegyezne, hogy a frontra menjen a feltételes szabadlábra helyezés fejében, ha életbe lép a vonatkozó törvény. Erről Olena Viszocka igazságügyiminiszter-helyettes nyilatkozatára hivatkozva számolt be az RBK–Ukrajina május 17-én.

A tisztviselő elmondása szerint áprilisban felmérést végeztek a fogvatartottak körében, melynek során arról kérdezték őket, hogy szükséges-e törvényt hozni a feltételes idő előtti szabadlábra helyezésről a szerződéses katonai szolgálat révén. A kérdésre mintegy 4 500 elítélt válaszolt igennel.

Viszocka jelezte, nem aszerint tudakolták a büntetésüket töltők véleményét, hogy a Büntető törvénykönyv mely cikkelye alapján mondták ki őket bűnösnek. Bizonyos bűncselekmények elkövetőire ugyanis nem vonatkozik a mozgósítás lehetősége. Egészségi állapotukat sem vették figyelembe. Ugyanakkor kiszűrtek mintegy 4 000 olyan elítéltet, akiknél társadalmilag veszélyes betegséget diagnosztizáltak, mint amilyen a HIV, a hepatitis és a tuberkulózis.

Az Igazságügyi Minisztérium jelezte, a 2024. május 15-i állapot szerint 27 471 elítélt tartózkodott az ukrán börtönökben, köztük 1 538 nő.

Az igazságügyiminiszterhelyettes rámutatott: ahhoz, hogy az elítéltek mozgósítására vonatkozó törvény teljes értékűen működhessen, el kell fogadni az alsóbb szintű jogszabályokat. Elmondása szerint a törvény alkalmazása néhány héten belül kezdődhet meg.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy május 8-án a parlament második olvasatban is elfogadta az elítéltek önkéntes mozgósításáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabályt május 17-én az elnök is aláírta.

E dokumentum szerint a foglyok szerződéses szolgálatra mozgósíthatók a hadseregbe, és e célból feltételesen szabadlábra helyezhetők. Nem minden elítélt mehet azonban a frontra. Többek között a két- vagy többrendbeli szándékos emberölésért, nemi erőszakért, szexuális erőszakért elítéltek nem mozgósíthatók.

Arról, hogy az adott személy mozgósítás céljából feltételesen szabadlábra helyezhető-e, a bíróság dönt majd az orvosi bizottsággal, a TTSZTK-val és azzal a katonai egységgel egyeztetve, amelyben az elítélt személy szolgálatot fog teljesíteni.

(zzz/rbc.ua/pravda.com.ua)