Szhemi: A miniszteri kabinet tisztviselője nem vallott be egy dubaji ingatlant

2024. május 22., 19:16 , 1211. szám

Vitalij Koblos, a miniszteri kabinet humanitárius és szociálpolitikai főosztályának vezetője, a korrupcióellenes kormánycsoport tagja nem tüntette fel vagyonbevallásában, hogy feleségének 331 ezer dollár értékű szállodai szobája van Dubajban – írta az Ekonomicsna Pravda (EP) a Szhemi (Схеми – Sémák) oknyomozó projekt nyomán.

A portál emlékeztet, Koblos egyike annak a mintegy tucatnyi jelenlegi és volt ukrán tisztviselőnek, akiknek dubaji ingatlanaira a Szhemi a Dubai Unlocked nemzetközi projekt keretében, a helyi földhivatalból kiszivárogtatott adatokat elemezve bukkant rá.

Az oknyomozók megállapították, hogy a kormánytisztviselő Koblos felesége, Natalija vásárolta meg az egyik legnagyobb szobát a Wyndham Dubai Marina szállodában 2018-ban. A helyi földhivatal szerint ez az ingatlan még mindig az övé.

Vitalij Koblos a Szheminek nyilatkozva provokációnak nevezte a felesége ingatlantulajdonával kapcsolatos információkat, és hozzátette: „Először hallok erről (az ingatlanról az Egyesült Arab Emírségekben – a szerk.)”.

Az újságírók azt is megtudták, hogy a házaspár több mint 15 éve dolgozik állami intézményekben.

„Natalija Koblos a Kijevi Gyermekgyógyászati Intézet női konzultációs osztályának vezetője. 2018-ban, amikor a dubaji nyilvántartás szerint megjelent a család 331 000 dollár értékű ingatlana Dubajban, Koblosék együttesen bevallott jövedelme ennek a vagyonnak mindössze a 15%-át tette ki” – írja az EP.

A miniszteri kabinetben Vitalij Koblos közel tíz éve a humanitárius és szociálpolitikai főosztály vezetője. Feladata a kormányrendeletek előkészítése, többek között oktatási és egészségügyi kérdésekben – jegyzi meg a Szhemi. 2020-ban Koblos tagja lett a miniszteri kabinet korrupciós kockázatelemző csoportjának.

„Ennek ellenére a tisztviselő bevallásaiban 2018-tól mostanáig nincs információ családja ingatlanáról az Egyesült Arab Emírségekben. Az Emirátusok befektetési társaságai a sikeres befektetés példájaként emlegetik a Wyndham Dubai Marina szobáit, amelyek akár évi 10% bérbeadásból származó jövedelmet is biztosíthatnak.

Ha a család bérbe adta ezt az ingatlant, a tisztviselőnek be kellett volna vallania a bevételt. A 331 ezer dollárt meghaladó értékű vagyon bejelentésének elmulasztásáért – a tavaly év végi árfolyam szerint ez 12,5 millió hrivnya – a kormánytisztviselőt büntetőjogi felelősség terhelheti” – mutatnak rá az oknyomozó újságírók.

(hk/epravda.com.ua)