Volt-e nálunk egyáltalán sertésinfluenza-járvány, avagy átverés a köbön?

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

Nyilván sokakat meglepett, milyen egybehangzóan szavazta meg a parlament néhány héttel ezelőtt egymilliárd hrivnya kiutalását az influenzajárvánnyal való küzdelemre. A képviselők így adták jelét a nép iránti gondoskodásuknak, miközben biztosak lehettek benne, hogy az államfő semmiképpen sem hagyja jóvá ezt a törvényt. Később az ismételt szavazás, amellyel le kellett volna küzdeni a határozattal szembeni elnöki vétót, "természetesen" kudarcba fulladt, így a dologból nem lett semmi. Aminthogy a Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség azon fogadkozásai is máig következmény nélküliek maradtak, hogy leleplezik azokat, akik megszedték magukat a sertésinfluenza és a fertőző légúti megbetegedések elleni "küzdelmen".

Bármely más országban felkérték volna a kormányt, hogy számoljon el a korábban elköltött pénzekkel, mielőtt újabb összegeket utalnának ki a számára. Nálunk azonban, mint ismeretes, a tavasszal megítélt 50 millió hrivnyát "hagyományosan" költötték el - a diagnosztikai berendezéseket nem azoknál, a gyógyszereket pedig nem azon az áron vásárolták, akiknél és amilyen áron az egész világ vásárol, írja a Zerkalo Nyegyeli című kijevi hetilap. Ugyanilyen lendületesen léptek a nyakára a következő támogatási összegnek is: sajtóforrások szerint az 500 millió hrivnya már majdnem elfogyott, ebből azonban az egészségügyi intézmények vajmi keveset érzékeltek. Még a fővárosban is lehetetlen időben elkészíteni egy tüdőröntgent manapság, miután a meglévő készülékek fele nem üzemképes, ráadásul egy jelentős hányaduk még a szovjet időkben készült.

Hogy mégis hová tűntek ezek a koldusszegény költségvetés számára jelentős pénzek? Sajtóhírek szerint tekintélyes összegeket költöttek egészségügyi védőmaszkok beszerzésére. A pontos számokat senki sem ismeri, ám mindenki tisztában van vele, hogy fogyóeszközről lévén szó, akár több milliót is "le lehet írni" erre a célra. Más kérdés, hogy eközben az orvosok sokszor továbbra is maguk varrják és fertőtlenítik a védőmaszkjaikat.

Itt van azután a Tamiflu nevű gyógyszer nagy tételekben való beszerzése. Bár a hivatalnokok úgy emlegették a készítményt, mint a sertésinfluenza felett aratott győzelmet, az orvosok inkább a józan ész feletti győzelemnek tekintik az esetet. Elképesztő volt a gyógyszergyártók megállapodási készsége, a gyorsaság, amellyel leszállították a megrendeléseket, és a fantasztikus árengedmények.

Mindennek azonban a jelek szerint semmi köze az Ukrajnával való együttérzéshez és a felebaráti szeretethez. Amint arról több lap is beszámolt az elmúlt napokban, úgy tűnik, az ukrán kormányon kívül senki számára nem titok, hogy a Tamiflut nem a sertés-, hanem még a hírhedt madárinfluenza ellenszereként fejlesztették ki, amellyel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) riogatta a világot néhány évvel ezelőtt. A szakma máig jókat mulat némelyik akkori vad előrejelzésen, miszerint a madárinfluenza világjárványa jobb esetben is legalább 150 millió áldozatott követel majd. Szerencsére akkor elmaradt a járvány, de hogy a már legyártott tabletták kárba ne vesszenek, az A/H1N1 vírus elleni csodaszernek kiáltották ki azokat, a kór lokális fellángolásait pedig mindjárt világjárványnak nyilvánították.

Mint a Zerkalo Nyegyeli írja, közismert, hogy mielőtt bármely készítmény széleskörű alkalmazását megkezdenék, hosszan tartó vizsgálatoknak és kísérleteknek vetik alá azokat. Esetünkben azonban a Tamiflu alkalmazásának megkezdése majdnem egybeesett a sertésinfluenza első eseteinek megjelenésével, azaz szó sem lehetett arról, hogy a kísérleti eredmények alapján győzködjenek most bennünket a készítmény hatékonyságáról az A/H1N1 ellen. Sajtóhírek szerint ráadásul csupán azután korlátozták a szer preventív célzatú felírását serdülőknek Japánban és Nagy-Britanniában, hogy fény derült a készítmény néhány kellemetlen mellékhatására. Ezért most többen felteszik a kérdést: nem vált-e Ukrajna egyfajta gyógyszerkísérleti gyakorlótérré e készítmény esetében? Gyermekeknek ugyan nálunk sem tanácsolják a szedését, de a leendő anyáknak néha egyenesen javallják.

Apropó, miből gondoljuk, hogy Ukrajnában új típusú influenzajárvány van vagy volt? A hozzáértők azt mondják, egyetlen olyan szakminisztériumi vagy kormánydokumentumot sem találni, amely kimondaná, hogy megkezdődött a járvány. Valójában a miniszteri kabinet elhíresült október 30-i 1152-es rendelete is, mellyel bevezették a karantént az ország több nyugati megyéjében, a következő, igen nyakatekert módon fogalmaz: "Az A/H1N1/California/04/09 típusú influenza és az akut légzőszervi megbetegedések elterjedésének megelőzéséről a lakosság körében". A járvány szó ebből a dokumentumból is hiányzik.

A Tamiflura azonban hovatovább a feledés homálya borul, amint a járványt gyógyító szer helyét a megelőzést szolgáló oltóanyag foglalja el a közbeszédben. A miniszteri kabinet ugyanis most egy olyan törvénytervezettel állt elő, amely lehetővé tenné, hogy az A/H1N1 típusú influenzavírus elleni oltóanyagot nemzeti szertifikáció, azaz honosítás, ukrajnai bevizsgálás nélkül lehessen behozni külföldről. Igaz, az engedély csupán a WHO által ajánlott vakcinákra vonatkozna. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanis kész majd ötmillió adag oltóanyagot felajánlani Ukrajnának, ami a WHO szakemberei szerint a lakosság mintegy 10 százalékának beoltását tenné lehetővé. Az ajánlatnak azonban van két feltétele: Ukrajnának vállalnia kell, hogy lemond az oltóanyag nemzeti teszteléséről, továbbá bele kell egyeznie abba, hogy utólag nem támaszt követeléseket a vakcina gyártóival szemben.

Hasonló eljárással jutott el hozzánk humanitárius segélyként 2008-ban a vörös himlő és kanyaró elleni kombinált védőoltás, melynek következtében meghalt egy kramatorszki iskolás, többen pedig megbetegedtek. Bár az utólagos vizsgálatok nem bizonyították az összefüggést az oltás és a haláleset között, tény, hogy az oltási folyamatot leállították - emlékeztet a Glavred.info internetes hírportál.

Eközben azokat a WHO-szakembereket, akik a különféle vakcinák ajánlásával foglalkoznak, csalással vádolják. A dán Information című lap tanulmányozta az Egészségügyi Világszervezet szakembereinek kapcsolatait a vezető gyógyszeripari cégekkel, amelyek óriási bevételekre tesznek szert a vakcinák eladásából. Kiderült, hogy a WHO különböző bizottságaiban tagsággal rendelkező tudósok egy tekintélyes része elhallgatja, hogy a vezető gyógyszeripari cégek támogatásában részesül. Sőt, a WHO azon tanácsadói, akik követelték, hogy a sertésinfluenzát nyilvánítsák világjárvánnyá, eltitkolják azt a körülményt, hogy olyan piacvezető cégek tanácsadói, mint a Roche, az RW Johnson, a SmithKline vagy a Beecharn Glaxo-Welcome. Márpedig éppen ezek a cégek kapták az oltóanyag-megrendelések oroszlánrészét.

A WHO illetékesei e vádakra egyelőre csupán azzal a meglehetősen gyenge érveléssel tudtak válaszolni, hogy lehetetlen lemondani a világ vezető szakembereinek szolgálatairól csupán azért, mert azok pénzügyileg érdekeltek a különféle megbetegedésekkel szembeni egyik vagy másik stratégia előtérbe kerülésében.

Ezek után mindenkinek magának kell eldöntenie, vállalja-e az új influenza elleni oltást vagy bízik a szerencséjében. hk