A parlament elfogadta az EU-val közös roamingövezetről szóló törvényt

2024. május 29., 12:00 , 1212. szám

Május 22-én a Legfelső Tanács második olvasatban is elfogadta az Európai Unióval közös roamingövezetről («Роумінг як вдома» – Roam like at homе/RLAH) szóló 10 265. számú törvényjavaslatot – jelentette a forbes.ua.

Ukrán polgárok milliói veszik igénybe az ukrajnai szolgáltatók szolgáltatásait az EU országaiban. Az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni teljes körű inváziójának megindulása óta az EU-ban tartózkodó ukránok nem fizetnek pótdíjat a roamingért. Mostantól ez a lehetőség jogszabályba van foglalva.

A törvény harmonizálja Ukrajna elektronikus hírközlési szabályozását az EU normáival, különös tekintettel a roamingra. Ez a döntés lehetővé teszi az ukrán polgárok számára, hogy a belföldi mobiltelefondíjakat használják az EU-ban, és ne fizessenek többet a roaming miatt. Ugyanakkor az uniós polgárok ugyanezeket a jogokat élvezhetik majd Ukrajna területén.

E dokumentum alapján a nemzeti szabályozó – NKEK – egységes díjkorlátokat fog megállapítani a mobil és vezetékes hírközlő hálózatokon az EU-s, valamint az Európában roamingoló ukrajnai telefonszámokról érkező hívásokra.

A forbes.ua emlékeztet, 2022 áprilisában az uniós országok és Ukrajna mobilszolgáltatói közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben megerősítették együttműködési szándékukat az EU és Ukrajna közötti ingyenes roaming ügyében.

Az EU Tanácsa tavaly áprilisban jóváhagyta a Társulási Megállapodás 17-3. mellékletének roamingra vonatkozó rendelkezéseit, támogatva az ukránok EU-ban és az uniós országok állampolgárainak Ukrajnában való ingyenes roamingjáról szóló javaslatot.

(pszv/forbes.ua)