Sajtó: A rendőrség vezetője barátja házában lakik, nővére nagykereskedő

2024. május 29., 18:19 , 1212. szám

Ivan Vihivszkij egy olyan Kijev melletti házban él, amely a család régi barátjának nevén szerepel. A Nemzeti Rendőrség vezetőjének korábban alsó tagozatos tanítóként dolgozó nővére pedig egy olyan üzemanyag-nagykereskedelemmel foglalkozó cég alapítója lett, amely a Nemzeti Rendőrség eljárásaiban érintett partnerekkel is kereskedett – jelentette a bihus.info nyomán az Ukrajinszka Pravda.

Megjegyzik, hogy Vihivszkij évek óta minden vagyonbevallásában jelzi, hogy mások – hivatalosan bérelt vagy kölcsönkapott – vagyontárgyait használja, bár kérdéseket vet fel, hogy miként tehettek szert ezekre a vagyontárgyakra a tulajdonosaik.

Az oknyomozó újságírók szerint a Nemzeti Rendőrség élére történt kinevezése után Vihivszkij egy Kijev melletti házba költözött, melynek értéke 6,5 millió hr. A ház a család egy régi barátjának nevén szerepel, akinek nem volt egy ilyen vétellel arányos jövedelme, ráadásul nem tudott válaszolni az újságírók kérdéseire, hogy hol található „az ő” háza, hány négyzetméteres stb.

Emellett Vihivszkij sokáig használt az anyósára bejegyzett autókat: előbb egy Hyundai San­ta Fét, majd egy Volkswagen Touareget. Később az anyós eladta a Touareget és a teljes vételárat (900 000 hrivnya) a lányának ajándékozta. Akkor a család vett egy Audi SQ5-öst, maga az anyós pedig vásárolt egy új Audi SQ8-ast. Az ilyen autók akár 100 000 dollárba is kerülhetnek, miközben Vihivszkij anyósának nincs vállalkozása, sőt évek óta fizetést sem kap.

Okszana Aljhovik, Vihivszkij nővérének nevén szerepel az a ház Mikolajiv külvárosában, amelyben a későbbi rendőrfőnök abban az időben lakott, amikor a rendőrség ottani megyei főosztályán dolgozott. A vásárlás időpontjában Aljhovik egy Mikolajiv melletti kis faluban élt, a helyi iskolában dolgozott alsó tagozatos tanítóként.

Néhány évvel később Vihivszkij nővére elhelyezkedett a mikolajivi rendőrségen, ahol a testvére dolgozott. Aztán ő is a városba költözött, és egy 32 négyzetméteres külvárosi házikóban telepedett meg.

2019-ben Aljhovik az üzemanyag-nagykereskedelemmel foglalkozó Jugnefteprodukt Kft. egyik alapítója lett. Ebben a társaságban több éven át partnere volt az a férfi, akinek a feleségéé a ház, amelyben Vihivszkij jelenleg lakik.

Napjainkban a Nemzeti Rend­őrség vezetőjének nővére birtokolja ennek a kft.-nek a felét. A cég éves forgalma mintegy 400 millió hrivnya. Kiderült az is, hogy a Jugnefteprodukt Kft. több éven át kereskedett olyan partnerekkel, amelyek ellen a nemzeti rendőrség eljárást folytatott.

Az újságírók megkeresésére Vihivszkij közölte, hogy nem tudja, milyen pénzen vette a nővére azt a mikolajivi házat, amelyben ő élt. A rendőrségi vezető azt sem tudja, honnan vannak az anyósa autói, amelyeket használt. A Jugnefteprodukt Kft. üzleti partnerei ellen indított büntetőeljárásról pedig állítása szerint azért nem tud semmit, mert a Nemzeti Rendőrség nyomozói függetlenek, és nem avatkozik bele a munkájukba.

Ugyanakkor közösségi oldalán az oknyomozók írásait kommentálva Vihivszkij emlékeztetett, hogy a vagyonbevallásával kapcsolatos információk nyilvánosak, hozzáférhetők a NAZK honlapján, ahol „fel vannak tüntetve az én és a feleségem, valamint a lányom vagyona az együttélésünk idejéből”.

Azt is közölte, hogy speciális átvilágításon esett át, amelynek része volt a vagyonnyilatkozatának ellenőrzése.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, Ivan Vihivszkij 2023 januárjától irányítja a Nemzeti Rendőrséget. Ezt megelőzően több évig a rendőrség kijevi (2021–2023) és poltavai (2020–2021) főosztályát vezette, még korábban a mikolajivi főosztályon irányította a nyomozati munkát (2016–2020).

(ntk/pravda.com.ua)