Közlekedésbiztonsági felvonulás óvodásokkal és kisiskolásokkal Beregszászban

2024. június 1., 14:16 , 1213. szám

Második alkalommal rendezték meg a Rolling Go elnevezésű közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi programot május 29-én Beregszászban. A látványos felvonulással egybekötött esemény a Határtalan Segítség Alapítvány és a P. Frangepán Katalin Gimnázium szervezésében valósult meg a Beregszászi Polgármesteri Hivatal, a városi oktatási osztály, valamint a Kossuth Lajos Líceum közreműködésével.

Jókedvű, mosolygó gyerekektől volt hangos a Vérke-parti város főtere szerda reggel, amikor óvodások és kisiskolások különféle környezetbarát közlekedési eszközön – rolleren, kerékpáron, gokarton, görkorcsolyán – érkeztek a rendezvény hivatalos megnyitójára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elé, ahol a szervezők nevében elsőként Jakab Andrea, a P. Frangepán Katalin Gimnázium igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Az igazgató elmondta, intézményük a világhálón talált rá a Határtalan Segítség Alapítvány Rolling Kids elnevezésű élményprojektjére, amelynek elsődleges célkitűzése, hogy megismertesse az óvodás és az iskoláskorú gyerekekkel a helyes közlekedési szabályokat, és tudatosítsa bennük azok betartásának fontosságát, miközben a környezetvédelem fontosságára is felhívja a fiatalok figyelmét. Ezeket a célokat szem előtt tartva két évvel ezelőtt a P. Frangepán Gimnázium is csatlakozott a programhoz. Az intézmény az elmúlt időszakban a Határtalan Segítség Alapítvány több pályázatán is sikeresen szerepelt, amelynek eredményeként három bázisintézményük pedálos gokartokat, lábbal hajtható futó, illetve pedálos kiskerékpárokat kapott, a beregszászi bázisóvodában pedig egy tanpályát is kialakítottak. „A mai programmal is az a célunk, hogy ebben a nehéz helyzetben elfeledtessük a gyerekekkel a mindennapok gondját, a szirénák rémisztő hangját, gyermeknap alkalmából élményekkel gazdagítsuk őket, lehetőséget biztosítsunk a szórakozásra, és nem utolsósorban közelebb hozzuk a gyerekekhez a környezetvédelem fontosságát, a kerékpárok, a rollerek használatát és a helyes közlekedési szabályok betartásának jelentőségét” – emelte ki Jakab Andrea.

„A közúti biztonság nem csupán a szabályokat jelenti, hanem garanciát gyermekeink életére és egészségére” – húzta alá felszólalásának elején Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, aki köszönetet mondott a szervezőknek a rendkívül hasznos kezdeményezésért. „Fontos, hogy gyermekeinket kiskoruktól kezdve megtanítsuk a közlekedési szabályokra. Minden gyermeknek tudnia kell, hogy hogyan kelhet át az úttesten biztonságosan, hogyan közlekedjen kerékpáron vagy rolleren, vigyázva magára és másokra, hogyan viselkedjen a tömegközlekedési megállókban, és miért viseljen fényvisszaverő elemeket a sötétben” – hangsúlyozta a polgármester, felhívva a figyelmet a szülők példamutatásának fontosságára is. Babják Zoltán megjegyezte, hogy a városban folyamatosan dolgoznak az infrastruktúra fejlesztésén, az útfelfestés tökéletesítésén, jelzőlámpákat állítottak fel és gyalogos­átkelőket hoztak létre. Beszédének végén azt kívánta: a gyermekek legyenek mindig biztonságban, éljenek békében!

„Fontos, hogy a gyerekeket kiskoruktól kezdve megtanítsuk a közösségi élet és a közlekedés szabályaira. Mindkettőben nagy szerepet játszik az egymásra figyelés, valamint a másik ember tiszteletben tartása” – jelentette ki köszöntőjében Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, aki egy, a rendezvényhez kapcsolódó rövid, de annál hasznosabb versikét is megtanított a gyerekeknek: „Állj, ha piros, várj, ha sárga, indulhatsz, ha zöld a lámpa!”

A továbbiakban köszöntötte a résztvevőket Fülöp Andrea beregszászi magyar konzul és Babják Edit, a Beregszászi Városi Tanács Oktatási és Kulturális Osztályának vezetője, akik mindketten hasznos tanácsokkal látták el a jelenlévő gyerekeket.

Mester János, a Határtalan Segítség Alapítvány alapítója, a Rolling Kids program elindítója elmondta, a Rolling Go nevet viselő felvonulással a közlekedésbiztonság és a környezetvédelem kérdésére hívják fel a figyelmet, hiszen a szabályok betartását és a környezettudatosságra való nevelést már a kisgyermekkorban érdemes tudatosítani. „A fiatalokat oktatni nem lehet elég korán elkezdeni, nagyon nagy szükség van arra, hogy mindenki tisztában legyen a közlekedés alapszabályaival, s lehetőség szerint minél kevesebb baleset érje őket a későbbiekben” – fogalmazott Mester János. A Határtalan Segítség Alapítvány mintegy tíz éve folytat segítő munkát vidékünkön, az általuk kiírt pályázatoknak köszönhetően már számos intézmény kapott különböző támogatást.

A megnyitót követően Volodimir Jakimcsuk őrnagy felhívta a gyerekek figyelmét az egymásra figyelés fontosságára, valamint tájékoztatta a résztvevőket a Kossuth térről a Kossuth Lajos Líceumba eljutás menetéről. A felvonulás közben a közlekedésrendészet munkatársai biztosították a gyerekek zavartalan és biztonságos eljutását a líceum udvarára, ahol a fiatalok közelről is megtekinthették a rendőrautót és a tűzoltóautót, valamint akadálypályán tesztelhették jártasságukat a közlekedésben. Eközben a felső tagozatos tanulók a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának témakörét járták körbe.

lexi