Paprikabemutató Nagydobronyban

2009. november 27., 09:00 , 463. szám

Bevált és kedvezményes árú paprikafajtákkal ismerkedhettek a Nagydobrony környéki termesztők az elmúlt hét végén.

A kárpátaljai gazdálkodók még őszi dél-magyarországi útjukon ismerkedhettek meg dr. Ruskó József növénynemesítővel, aki elsősorban paprikafajták fejlesztésére specializálta magát. A szakember immár több népszerű fajta tulajdonosa, kiváló kapcsolatokkal rendelkezik Romániában, Szerbiában és Szlovákiában is, s most elhatározta, hogy Ukrajnában is terjeszkedni fog. Ehhez természetes ugródeszkaként kínálkozott Kárpátalja, ezért a kutató felvette a kapcsolatot az itteni Terra Dei Alapítvánnyal (TDA). Az ismert szakember észak-magyarországi regionális megbízottja most ellátogatott Nagydobronyba, a kárpátaljai paprikatermesztés fellegvárába, ahol a TDA jóvoltából a régió gazdáinak lehetősége nyílt közelebbről megismerkedni a Ruskó-féle paprikákkal.

- A termelők nagy érdeklődéssel követték nyomon a bemutatót, mivel Ruskó tápoldatozási receptúrákat is kínál az egyes fajtákhoz katalógusában - mondta el lapunknak Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodó, a TDA szaktanácsadója. - A paprikáknál ugyanis, akárcsak a paradicsomok esetében, megkülönböztetünk gyenge és erősebb növekedésű fajtákat, s ezekhez kell szabni a megfelelő nitrogén-kálium arányt, hogy kiegyenlítsük a növekedési erélyből fakadó különbségeket, s mindinkább a paprikatermés kötésére serkentsük azokat. A magyarországi szakemberek által kínált paprikák gyakorlatilag a helyben termesztett teljes fajtakínálatot lefedték. Volt közöttük fehér és világoszöld tölteni való, bloky és kápia, valamint csípős paprika, illetve megrendelhettek a gazdák oltásra szánt paprikaalanyokat is.

A termékbemutatón nagy volt az érdeklődés a termelők részéről, s a TDA felvállalta, hogy megszervezi a Duna-R Kft. termékeinek kárpátaljai terjesztését - jelezte lapunknak Őr Hidi László. Mint elmondta, lényeges, hogy kipróbált fajtákról van szó, amelyek gyakorlatilag meghatározók Dél-Magyarország fő paprikatermesztő körzeteiben. A helyi termesztőknek ugyancsak fontos lehet, hogy a szóban forgó fajták átlagára tudatosan csupán körülbelül a fele a piacon lévő más paprikafajták árának, hangsúlyozta a szakember.

hk