A határon túli magyarság vezetőivel tárgyalt a magyar külügyminiszter

Kapcsolattartás az anyaországgal

2009. november 27., 09:00 , 463. szám

A határon túli magyarság vezetőivel folytatott megbeszélést múlt csütörtökön Budapesten Balázs Péter magyar külügyminiszter.

"Nem tudunk nem foglalkozni a nemzetpolitikával" - jelentette ki Balázs Péter a tanácskozás elején az MTI jelentése alapján, hangsúlyozva, hogy a nemzetpolitika a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozik, ezért "egyeztetve járnak el". A szomszédságpolitika európai uniós vonatkozásairól szólva elmondta: az unió alapkövetelményei közé tartozik, hogy "illik pozitívan lezárni" a múlt kétoldalú kérdéseit, mert ez az "erkölcsi, politikai építőköve az uniós tagságnak". Ugyanakkor a tárcavezető hangsúlyozta, hogy az uniónak "szegényes az eszköztára a belső konfliktusok kezelésére", mert a közösség létrejöttekor senki nem számított arra, hogy két tagállam között feszült viszony alakulhat ki. Mint mondta: "az unió nincs erre felkészülve, erre nem számított".

A külügyminiszter által kezdeményezett tanácskozáson részt vettek a határon túli magyarság vezetői, többek között Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Borbély László, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetég elnöke, Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Kőszeghy Elemér, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alelnöke.

Kovács Miklós beszédében köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormányzat határozottan fellépett a kárpátaljai magyar oktatást ért támadások ügyében. Hozzátette azonban, hogy eddig sajnos nem érzékelhető a tiltakozások hatása. A KMKSZ elnöke a továbbiakban kifejtette szervezete álláspontját az ukrajnai elnökválasztással kapcsolatban. Mint rámutatott, a Szövetség felelőtlenségnek tartja, hogy az UMDSZ az elnökjelöltek egyike melletti állásfoglalásával gyakorlatilag ingyen ágyútöltelékként veti be a kárpátaljai magyarságot az ukrajnai nagypolitika húsdarálójába. Kovács Miklós egyértelműen jelezte, hogy a KMKSZ nem elfogult saját korábbi döntéseivel kapcsolatban, azaz nem abban látják a gondot, hogy az UMDSZ által támogatott Viktor Janukovics oroszbarát politikus, hanem éppen abban, hogy még annak sem mondható, azaz egyáltalán nem foglal állást a nemzetiségi politikát, a kárpátaljai magyarságot érzékenyen érintő kérdésekben. (Kárpátalja/MTI)