Kárpátalján 11 helyszínen járták a nemzeti összetartozás táncát

2024. június 11., 11:50 , 1214. szám

A Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola idén is megtartotta zárókoncertjeit, és eljárták a nemzeti összetartozás táncát megyeszerte 11 településen. Összesen 2 153 gyermek táncolt, énekelt és zenélt 75 településről.

A Tulipán Tanoda hálózatában Kárpátalja több településén óvodák, iskolák csoportjaiban zajlik a népművészeti oktatás. Június 1–4. között 11 településen szervezték meg az évzáró koncerteket, amelyeken a gyerekek eljárták az összetartozás táncát, majd bemutatták az egész évben tanultakat.

A programsorozat első helyszíne a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola volt, ahol a Beregszászi járás kihelyezett szakköreinek diákjai járták el az összetartozás táncát, majd mutatták be az év folyamán szerzett tudásukat.

Orosz Ildikó, a Tulipán Tanoda alapítója, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke a jelenlévőket köszöntve kiemelte: „1920 óta nem tartozunk Magyarországhoz, de kultúrában, lélekben továbbra is megmaradtunk magyaroknak.” Mint fogalmazott: „A harang a mi kultúránkban temeti a holtakat, a lelki üdvükért szól, de hívja az élőket is, s nemcsak búcsúzásra szólít fel, de hirdeti az életet is.”

Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: „Ma azért vagyok itt, hogy hitet és reményt adjak mindannyiunknak. Ha 1920 után, egy ekkora nemzeti tragédia után sikerült tovább élnünk, akkor egész biztos, hogy a mostani nehéz körülmények között is találhatunk vigaszt és hitet abban, hogy ez majd jobbra fog fordulni.”

A köszöntő gondolatokat követően került sor az ünnepi megemlékezésre, amelyen a diákok eljárták a Felvidékről induló összetartozás táncát, majd következett a zárókoncert, melyen zenészek, táncosok és tanárok is kedveskedtek a szülőknek, bemutatták a foglalkozásokon szerzett tudásukat.

Kepics Andzselika, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola igazgatója elmondta: „A tavalyi éven 10 kárpátaljai településen 2 000 gyermek táncolta el az összetartozás táncát. Idén ez a szám nőtt, már 11 településen 2 153 gyermek táncolt. Idén a beregszászi helyszínen felcsendült Szarka Tamás Kézfogás című dala is, melyet a helyettes államtitkár asszony ajánlott nekünk.”

A zárókoncertek Beregszász, Péterfalva, Csepe, Nagyszőlős, Tiszaújhely, Visk, Rahó, Nagybereg, Ungvár, Nagydobrony, Kisgejőc településeken zajlottak, ahol nemcsak a helyi szakkörök, de a közelben lévő települések szakkörösei, óvodák, iskolák táncos és zenész pacsirtái együttesen mutatták be az egész évben tanultakat.

ev