Gyermeksportnap Beregrákoson

2024. június 11., 17:34

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregrákosi Alapszervezete a helyi gimnázium udvarán szervezett sportnapot.

Tóth Margit, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke elmondta, hogy Beregrákoson a magyarság szórványban van; 2020-ig nem így volt, mert addig külön község voltak, s akkoriban még a lakosság 25 százalékát tették ki. Aztán 2020-ban kistérséggé alakultak át, s így kerültek a Nagylucskai kistérséghez, ahol 15 kisebb-nagyobb település van, mintegy 26 ezres lakossággal.

– Ezért tartjuk fontosnak, hogy mi a magyar iskolában – van magyar gimnáziumunk, magyar óvodánk, református egyházunk – próbáljuk a hagyományainkat ápolni. Az iskolában a KMKSZ minden évben megrendezi a sportnapot, azelőtt gyermeknapot tartottunk, különböző más rendezvényeink is vannak még, Mikulás-nap, szeptember 1-jei tanévkezdés, s ezeket mind községi szinten szervezzük azért, hogy a magyar iskola is szerepeljen és helytálljon.

A rendezvényeken is mindenütt igyekszünk helyezéseket elérni, most például a Plics-o-plics (Vállvetve) versenyen a 8–9. osztályos lányaink az első helyet nyerték. Büszkék vagyunk rájuk! Focistáink is vannak, nemrég 5 tanulónk Lengyelországban járt, öt 4–6. osztályos tanulónk futballozott ott. A gyerekek szeretik a sportot, akkor miért ne szervezzünk nekik ilyen sportnapokat itt, Beregrákoson – jegyezte meg Tóth Margit alapszervezeti elnök.

A rendezvény szabadtéri, így nagyon időjárásfüggő. Ottjártunkkor is eleredt időnként az eső az alacsonyan „csüngő” sötét fellegekből, de ez nem zavarta a gyerekeket abban, hogy kedvenc sportágaikban összemérjék erejüket, ügyességüket. 8 órakor kezdtek, s délutánig tartottak a versenyek. Tar Zsolt tornatanár irányításával volt röplabda, futball, ügyességi verseny, asztali tenisz és méta. A rendezvény végén pedig szeretetvendégség várta a lelkes, de addigra már fáradt résztvevőket.

RV