Öt év börtön zsidózásért

2009. november 20., 09:00 , 462. szám

Az ukrán parlament módosította a Büntető Törvénykönyvet, melynek értelmében súlyosbítják a felelősségrevonás mértékét a nemzetiségi és faji alapon elkövetett bűncselekmények és okozott sérelmek esetében.

Nemzetiségi vagy faji alapon elkövetett szándékos gyilkosságért 10-15 év szabadságvesztéssel sújtható az elkövető, ugyanazon az alapon elkövetett szándékos súlyos testi sértésért 7-10 évre, közepes súlyosságú szándékos testi sértésért 3-5 évre ültethetik rács mögé a bántalmazót. Ugyancsak 3-5 év börtönbüntetést szabhatnak ki a bíróságok azokra, akik nemzetiségi, faji vagy vallási alapon bujtogatnak emberölésre vagy gyilkossággal fenyegetőznek.

A "késhegyre a muszkákat", "elszemtelenedett zsidócska" és egyéb sértő kifejezésekért ezentúl háromtól öt évig terjedő szabadságvesztést róhatnak ki a bíróságok, a "nigger", "feka" és hasonló jelzőkért 3400-8500 hrivnyás pénzbírság róható ki. Ha politikusok vagy tisztségviselők tesznek nemzetiségi, faji vagy vallási alapon sértő kijelentéseket, cselekedetükért 2-5 év terjedelmű szabadságvesztéssel kell felelniük. Ezek szerint Szerhij Ratusnyak ungvári polgármester, aki "elszemtelenedett zsidócskának" nevezte Arszenyij Jacenyukot, továbbá a kormány egyik minisztere, aki "kutyanyelvnek" nevezte az oroszt, akár öt évre rács mögé kerülhetnek. (bj/rada.gov.ua/ua-reporter.com)