Divatba jöttek a Marfák...

Növelik a férfiasságot, hazahozzák az elkóborolt feleségeket

2009. november 13., 09:00 , 461. szám

Az utóbbi egy-két évtizedben gombamód megszaporodott a különböző "csodadoktorok", kuruzslók száma, akik közül csak kevesen rendelkeznek az egészségügyi minisztérium által kiadott működési engedéllyel. Mivel magyarázható, hogy az emberek hisznek az effajta "gyógyászoknak"? - érdeklődtünk dr. Kertész Árpád beregszászi belgyógyász-mentőorvosnál.

- A XXI. század nemcsak új reményekkel köszöntött ránk, de magával hozta a XX. század utolsó évtizedének sokféle válságát és problémáját. Embermilliók váltak munkanélkülivé, megindult az illegális, majd a legális népkivándorlás. Ezt a társadalmi földrengést szökőárként terjedő gazdasági válság követte. Emiatt a tudományok megannyi művelői: tudósok, pedagógusok, orvosok stb. egyre kevesebb pénzt kaptak és kapnak a szakágak fejlődéséhez. Időközben az emberek egy része, mi tagadás, bizalmi válságba került a modern orvostudomány művelőivel szemben, így aztán valós vagy vélt betegségeikre a kuruzslóknál, varázslóknál, egyéb szemfényvesztőknél kerestek gyógyírt.

- Hogy tudták ezek a "gyógyítók" elhitetni az emberekkel, hogy valóban képesek meggyógyítani őket?

- A hosszú távon kialakult bizalmi válságot ügyesen meglovagolták a mindenféle Nagyiják, Marfák, Taisziák, Annák, Ilhámok stb. Ezek látványos hókuszpókuszokkal "gyógyítanak". A karmaik közé került hiszékeny embereknek azt ígérik, hogy - jó pénzért megszabadítják a rontástól, kiűzik belőle a gonoszt, tojásgörgetéssel kiszedik betegségeit, magnetizált vízzel megtisztítják az auráját. Egyikük például kéri a betegektől, hogy vigyenek magukkal három főtt tojást és azt görgeti a fájós testrészeken. A hiszékeny emberek pedig el is hiszik, hogy ezáltal megszabadulnak a betegségektől. Más "mágus" arra kéri a "pácienseit", vigyenek magukkal egy háromliteres üveget, amibe csapvizet tesz, majd rajta tartja néhány percig az üvegen a kezét, és azt mondja, hogy ez már magnetizált víz, melyből naponta háromszor kell egy pohárral fogyasztani, és ezáltal elmúlik minden betegség. A hiszékeny ember pedig be is dől neki. Szintén jó pénzért gyógyító amulettként eladnak neki holmi csecsebecsét. Ezek az eladó szerint mindenféle betegséget tökéletesen kezelnek, megkönnyítik a szülést, növelik a férfiasságot, helyreállítják a belső békét és a lelki nyugalmat, hazahozzák az elkóborolt férjet vagy feleséget. Az efféle cirkuszi mutatványoknál az a gond, hogy elvonják a beteg ember figyelmét a problémáiról, csak tünetileg lesznek jobban, mert az idegrendszerük megnyugszik, és gyakran előfordul, hogy amikor orvoshoz fordulnak, már csak nehezen lehet rajtuk segíteni.

- Hogyan kaphattak és kapnak a fent említett "gyógyászok" működési engedélyt?

- Ebben valószínűleg a terebélyesedő korrupció lehet a ludas. A tömegtájékoztatási eszközök arról számolnak be, hogy az ilyen, hivatalosan "gyógyítónak" nevezett kuruzslók nagyon sok esetben minden vizsga, képesítés nélkül kaphatnak működési engedélyt az egészségügyi minisztériumon belül működő, úgynevezett népi gyógymódok osztályától. A kuruzslóknak, akik azt mondják, a gyógyítási képességük veleszületett adottság, s hogy kézrátétellel is tudnak gyógyítani, hogy beleéreznek a beteg ember szervezetébe, meg tudják állapítani, hol a baj, gyakran még középfokú végzettségük sincs.

Egy kis élettapasztalattal rendelkező ember ránéz egy kövér betegre, és már meg tudja mondani, hogy uram vagy hölgyem, önnek problémái vannak az epehólyagjával, a májával, valószínűleg magánál epeköveket fognak találni. Elküldi ultrahangra, és tényleg találnak. Néha az élettapasztalatuk és a megfigyelőképességük segíti az ilyen "gyógyászokat", hogy a hiszékeny emberrel el tudják hitetni, hogy belelátnak a szervezetükbe. Beszéltem egy nővel, aki elment egyszer egy ilyen, szemfényvesztéssel kezelő jósnőhöz, aki azt mondta a "páciensnek", akinek 50 hrivnyát kellett fizetnie a szeánszért, hogy "magának baj van a szívével, gyakran ideges, magának meghalt a férje". A nőnek valóban fájt a szíve, állandóan ideges volt, és bizony a férje is meghalt. Ajánlott neki különböző gyógyfüveket, magnetizált vizet, amit a nő fogyasztott is rendszeresen, és javulást is tapasztalt. Azonban eltelt néhány hónap és más városban ugyanehhez a kuruzslóhoz bejelentkezett még egyszer, befizetve az ötven hrivnyát. Azt azonban nem árulta el, hogy már volt nála egyszer. És a "gyógyász" már egészen mást mondott! Csakhogy a nő nem mondta meg a kuruzslónak, hogy becsapta, csak nekem mondta ezt el! Azt tanácsoltam neki, hogy mesélje ezt el másoknak is, akik szintén kuruzslók "szolgáltatásait" kívánják igénybe venni, mert kár kiadni feleslegesen 50 vagy 70 hrivnyát.

- Különböző csecsebecsékért, amulettekért is hatalmas pénzeket húznak ki a hiszékeny polgárok zsebéből. Lehet-e ezeknek egyáltalán gyógyító hatásuk?

- Ez egy másik nagy probléma. Nagy pénzért árusítanak különféle amulettszerű csecsebecséket: kiskeresztek, nagykeresztek, amulettek, nyakba, lábra, sőt, az ágyékra köthető dolgok, melyek fokozzák a férfiasságot és miegymást. Vannak 50-70 hrivnyások, de olyanok is akadnak, amelyekért akár 200 hrivnyát is elkérhetnek. Minden attól függ, hogy mi a probléma. Ha egy 60 év körüli férfi megy, akkor annak egy 200 hrivnyás amulettet adnak el, mondván, az jobban növeli a férfiasságot. Pedig csak a szemfényvesztő vagyonát növeli az így szerzett pénz!

- Miért marad el az ilyen szélhámosok felelősségre vonása?

- Egyszer sem hallottam olyan esetről, hogy az ilyen "csodadoktorokat" felelősségre vonták volna, például szélhámosságért, ami az országban elhatalmasodó korrupcióval magyarázható. Azzal senki nem törődik, hogy milyen kárt tesznek a "gyógyítók" az emberek egészségében, amit az orvostudománynak kell helyrehoznia...

-figyelő-

Ukrajna – 15 ezer törvénytelen gyógyító

A Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Főosztályon aziránt érdeklődtünk, hány működési engedéllyel rendelkező gyógyító van Kárpátalján, ám, mint Vaszil Szkrip főosztályvezető lapunknak elmondta, az egészségügyi minisztérium nem tájékoztatja erről őket. Az ukrán egészségügyi minisztérium nyilvántartása szerint jelenleg 455 olyan gyógyító van az országban, aki működési engedélyt kapott az egészségügyi minisztérium népi gyógymódok osztályától. Az engedély nélkül, törvénytelenül praktizáló kuruzslók száma szakértői becslések szerint közel 15 ezer.