Bezárják-e a Nagydobronyi Kórházat?

2009. november 13., 09:00 , 461. szám

Az Ungvári Járási Tanács által előterjesztett jövő évi költségvetésben a Nagydobronyi Körzeti Kórház nem szerepel, csak mint rendelőintézet, mert Ukrajna költségvetési törvénytervezetében azt irányozták elő, hogy a jövőben a falvak és községek esetében csak rendelőintézetek finanszírozásához járulnak hozzá a központi költségvetésből. Ezt a nagydobronyi kórház dolgozói úgy értelmezték, hogy megszűnik a kórház.

Megkérdeztük Volodimir Pekárt, a Nagydobronyi Körzeti Kórház főorvosát, aki elmondta: a kórházban egyszerre 40 beteget tudnak elhelyezni, leginkább a legszegényebb, legrászorultabb rétegből, többek között a környező településekről is. A kórházban különböző betegségekben szenvedő pácienseket látnak el és a kisebb műtéteket is helyben végzik el. Van továbbá röntgen, és fizikoterápiás szolgáltatásokat is nyújtanak. A kórházban teljes a gyógyszerellátás, a betegeknek nem kell érte fizetniük. A betegek étkeztetése is megoldott, van fűtés, a kórház épületét nemrég újították fel.

Nagydobrony polgármestere, Szilvási Zoltán kérdésünkre elmondta: "Az új költségvetés-tervezet értelmében község nem finanszírozhat kórházat, csak rendelőintézetet. Így a központi költségvetésből nem kaptunk rá pénzt. Ezért most az a lehetőségünk maradt, hogy a járási tanács fenntartásába adjuk, amennyiben ők átvállalják a finanszírozását. A kórházra ugyanis szükség van. Az épület pedig jó állapotban van, sokat költött rá a tanács. Szerintem jobb állapotban van, mint a csapi járási kórház, kár lenne csupán rendelőintézetként működtetni."

Megkérdeztük a nagydobronyi kórház ügyével foglalkozó Mackó Istvánt is, az Ungvári Járási Tanács alelnökét, aki elmondta: "Az Ungvári Járási Kórház jelenleg Csapon működik, amelynek van egy szerednyei részlege is. Ezenkívül van két körzeti kórházunk is a járásban, az onokóci és a nagydobronyi. A körzeti kórházakat eddig a helyi községi tanácsok tartották fenn, de az új költségvetési tervezet értelmében, amennyiben azt elfogadják, ez a továbbiakban csak rendelőintézetre vonatkozhat majd. Szilvási Zoltán polgármesterrel tárgyaltam ebben az ügyben, ő a fenntartóváltást javasolta, tehát hogy a dobronyi legyen ezután az Ungvári Járási Kórház részlege, mint a szerednyei, és akkor a járási költségvetés betársulhatna a hiányzó 300 000 hrivnyával. Egyelőre semmilyen konkrét döntés nem született, de szakembereinkkel megvizsgáljuk a javaslatot, egy héten belül már sokkal többet tudok majd erről az ügyről mondani. Keressük a kiutat, de bezárásról szó sincs."

bzs-bj