Mit tegyünk, ha idegkimerültséggel küszködünk?

2009. november 13., 09:00 , 461. szám

Az utóbbi időben gyakran fáj a fejem, fáradékony és ingerlékeny vagyok. Érdekelne, mi a bajom, és mit tehetek ellene - telefonált be szerkesztőségünkbe egy bustyaházai olvasónk. Kérdéseit dr. Lasek Lászlóhoz, a Nagyszőlősi Járási Kórház idegosztályának főorvosához továbbítottuk.

- Könnyen lehet, hogy idegkimerültségről (neuraszténiáról) van szó - magyarázza a szakember. - Az utóbbi időben egyre gyakoribb ez a betegség, ami összefügg a felgyorsult, feszült élettempóval, a stresszhatásokkal, az egészségtelen életmóddal. Sokan folyton sietnek, rohannak, idegeskednek, nem alusszák ki magukat, ami idegkimerültséghez vezethet. Emellett a neuraszténia több más betegség első szimptómája is lehet, az onkológiai megbetegedésektől a különböző idegrendszeri kórokig, az agyi vérkeringési zavarokig. A tünetei: gyakori fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás, fáradékonyság, ingerlékenység, alvászavarok, álmatlanság, különböző szívtájéki fájdalmak, s ide sorolhatjuk még az ún. vándorló fájdalmakat, melyek bejárják a testet, s hol itt, hol ott jelentkeznek.

- Miként kezeljük a betegséget?

- Változtatnunk kell az életmódunkon, legyünk minél többet a friss levegőn, s pihenjünk aktívan, vagyis sportoljunk. Ha ezt megtesszük, a panaszok általában külön kezelés nélkül is elmúlnak, ám ha hosszabb ideig is megmaradnak, akkor forduljunk családorvoshoz, aki azután ideggyógyász specialistával konzultál az ügyben, a szakember pedig eldönti, milyen kezelésre van szükség. Ugyanis ha a neuraszténia hosszú ideig tartó stresszhatás nyomán fejlődik ki, s a beteg folyamatos stressznek van kitéve, akkor az életmódváltás nem segít, így elkerülhetetlen a terápia. Nem ajánlom viszont, hogy rokonaink, ismerőseink tanácsai nyomán magunk válasszuk ki, milyen nyugtatót szedjünk, mert egyrészt a szervezet egy idő múltán hozzá-szokik a patikákban kapható, enyhébb nyugtatókhoz, s nem reagál rájuk, így azok már nem fejtenek ki pozitív hatást, másrészt csak az idegorvos tudja megállapítani, milyen készítményre van szükségünk. Az is fontos, hogy csak a szakember által előírt módon szedjük a nyugtatókat, mert ha nem vigyázunk, ezekre a gyógyszerekre éppúgy rá lehet szokni, mint a nikotinra vagy az alkoholra. Amúgy a kezelés igen sokrétű, a gyógyszeres terápia mellett ugyancsak pozitív eredményt érhetünk el a pszichoterápiával, az akupunktúrával, a gyógytornával, a gyógymasszázzsal, illetve a fizikoterápiás kezeléssel. Amennyiben csak egyszerű idegkimerültségről van szó, nem pedig valamilyen komolyabb betegség első szimptómájáról, akkor a kezelés nyomán, két-három hét alatt elmúlnak a panaszok, s a beteg felgyógyul.

- Hogyan előzhetjük meg a kór kialakulását?

- Tartózkodjunk sokat a friss levegőn, igyekezzünk elkerülni a stresszhelyzeteket, ne dohányozzunk, de táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget. Egyszóval: folytassunk egészséges életmódot.

ml