Mit tehetünk a sertésinfluenza ellen?

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

Mint tudjuk, Ukrajnában is megjelent a H1N1 vírus által terjesztett új típusú sertésinfluenza. Több olvasónk is azzal a kéréssel fordult lapunkhoz, hogy ismertessük, melyek a betegség tünetei, miként lehet kezelni a kórt, és mit tehetünk az elkerüléséért. Dr. Turányi Okszanához, a Beregszászi Járási Kórház infektológusához továbbítottuk a kérdéseket.

- A vírus cseppfertőzéssel terjed, a betegségnek pedig - melynek könnyű, közepes, közepesen súlyos és súlyos formája ismeretes - jellemző vonása a nagyon gyors, tömeges terjedés, valamint az a tény, hogy igen rövid időszak: minimum 10 óra, maximum hét nap telik el a fertőzéstől a tünetek jelentkezéséig - fejti ki az orvos. - A betegség magas, 39-40 Celsius-fokos lázzal, köhögéssel, torok- és izomfájással jelentkezik, emellett a fejünk is fájhat, elképzelhető, hogy eldugul az orrunk, nehezen veszünk levegőt, egyes esetekben pedig fájdalmat érezhetünk a hasban, s ránk törhet a hasmenés. Jellemzi még a kórt, hogy súlyos szövődményekhez, tüdő- vagy vesegyulladáshoz vezethet. Ha pedig a súlyos formája támadja meg az embert, s későn veszik észre a bajt, bele is lehet halni a sertésinfluenzába.

Nagyon fontos, hogy ne próbálkozzunk az öngyógyítással, ne a patikát keressük fel, és ne magunk válasszuk meg, milyen gyógyszert szedjünk, hanem már a betegség könnyű formájának a jelentkezésekor is forduljunk az orvoshoz. Ajánlatos, hogy ne mi keressük fel a doktort a klinikán, hanem hívjuk őt házhoz, nehogy megfertőzzük a tágabb környezetünket. A szakember azután - a betegség súlyossági fokától függően - eldönti, milyen kezelést alkalmazzon, milyen orvosságokat írjon fel. Ami pedig a gyógykezelés időtartamát illeti, ez megint csak a kór súlyossági fokától függ, átlag hét napig tart, a betegség súlyos formájának a jelentkezésekor pedig kórházba utaljuk a pácienst.

- Ha a kezelés a páciens otthonában folyik, miként viszonyuljanak a beteghez az egészséges családtagok?

- Mindenképpen szigeteljük el a beteget a környezetétől, helyezzük külön szobába, válasszunk ki számára külön edényeket és evőeszközöket, melyekből, illetve melyekkel csak ő táplálkozhat, s étkezés után forró vízzel fertőtlenítsük ezeket. Emellett alaposan vasaljuk át a ruháját, az ágyneműjét, a szánk és az orrunk elé pedig kötözzünk könnyű anyagból készült légzőmaszkot, hogy szűrt levegőt lélegezzünk be.

- Miként előzhetjük meg a betegség kialakulását?

- Folytassunk egészséges életmódot, táplálkozzunk helyesen, fogyasszunk sok zöldséget, friss és aszalt gyümölcsöt, kompótot, csipkebogyóteát, hogy minél több vitamin épüljön be a szervezetünkbe. Emellett viseljünk légzőmaszkot, szellőztessük gyakran a lakást, hogy felfrissüljön a levegője, ha pedig hazatérünk valahonnan, alaposan mossunk kezet.

elem