"Édes Anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

Minden ember számára fontos anyanyelvének megőrzése, ápolása. Ebben nyújt segítséget a több évtizedes múltra visszatekintő "Édes Anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny. Kárpátaljáról idén 18. alkalommal vehettek részt az országos döntőn azon tanulók, akik márciusban a KMPSZ szervezésében Beregszászban megrendezett megyei döntőn helyezést értek el. Idén öt tanuló képviselte Kárpátalját 2009. október 16-18-án, a verseny 37. országos döntőjén, Sátoraljaújhelyen: Bacskai Adrienn, Deák Adrienn, Erdős Georgina, Kelemen Viktória és Sárközi Andrea.

A verseny megnyitóján Györgyi Béláné, a Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója köszöntötte a magyarországi és határon túli résztvevőket, s a regisztrációt követően megkezdődött az írásbeli forduló. A nyelvhasználati kérdések közül a legnépszerűbbnek a szlengből vett kifejezések bizonyultak: sziszegő szappan, zakózik, fa testápoló, hátszél, melyek jelentésének megadása sokaknak gondot okozott (és születtek mosolyogtató válaszok). Az ebédet követően a Magas-hegyi Sportcentrumba és Széphalomra látogattunk el. A Sportcentrumban mindenkinek lehetősége volt bobozni és a hűvös időjárás ellenére is kipróbálni a libegőt. Széphalomban Kazinczy Ferenc sírját és mauzóleumát, valamint a Magyar Nyelv Múzeumát tekinthettük meg. Este a Latabár Árpád Színházban díszünnepségre került sor, ahol Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és Maróti István, az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkára köszöntötte a résztvevőket. Ezt követte a Kolozsvári Református Kollégium diákjainak irodalmi összeállítása A tíz legszebb szó címmel.

Másnap megkoszorúztuk Kazinczy Ferenc szobrát a városháza udvarán, majd a verseny talán legizgalmasabb része, a szóbeli forduló következett, ahol megadott témák és helyzetek közül választva kellett háromperces előadást tartani a döntősöknek. Délután a verseny szakmai értékelésére került sor. Vacsora után a város rendezvényterén lézershow-ban lehetett részünk, majd a Félbevágott pipafüst című előadást tekinthettük meg Berecz András ének- és mesemondó előadásában.

Vasárnap Széphalmon került sor Kazinczy Ferenc sírjának megkoszorúzására, s az ünnepélyes eredményhirdetésre, díjátadásra. Ezt megelőzően a nagy nyelvújító ükunokája, Kazinczy Ferenc köszöntötte a résztvevőket, aki Svédországból utazott haza e nevezetes alkalomra. A kárpátaljai versenyzők közül Sárközi Andrea (Beregszászi Magyar Gimnázium) Kazinczy-érmet és különdíjat nyert, Bacskai Adrienn (Nagyberegi Református Líceum) és Erdős Georgina (Munkácsi Szent István Líceum) pedig ugyancsak különdíjas lett.

Ezúton szeretném kifejezni köszönetünket a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek, hogy lehetővé tették a versenyzést, Szántó Edit és Kovács András kísérőtanároknak a szakmai felügyeletet, valamint mindannyiunk felkészítő tanárainak munkáját.

Bacskai Adrienn,