Kézművesképzés felnőtteknek Visken

2024. július 17., 11:44 , 1219. szám

Negyedik alkalommal szervezett felnőttek számára kézművesképzést a Hagyományok Háza Hálózat ‒ Kárpátalja. Az esemény célja, hogy az iskolákban, folkműhelyekben, művészeti iskolákban a különböző alkalmak során a képzésen részt vevők minél szélesebb körben megismertessék majd a gyerekekkel a kézművestechnikákat természetes anyagok felhasználásával.

Az egyhetes táborban –melynek a viski Fodó Sándor Kulturális Központ adott otthont – 19 kézműves pedagógus mélyítette tudását az autentikus kézművestechnikák fortélyaiból. A pedagógusok között nevelők, óvónők, játszóházvezetők, tanítók vettek részt Kárpátalja több településéről. A foglalkozásokat a Hagyományok Háza Hálózat szakoktatói tartották.

Vörös Zsuzsanna, a Hagyományok Háza Hálózati szakreferense kérdésünkre elmondta: „A Hagyományok Házában 2017-ben indult el a hálózatosodás a határon túl Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken és Vajdaságban, valamint Magyarországon belül megyei szinteken. Én majdnem a kezdetektől kísérhetem és segíthetem a vajdasági és kárpátaljai munkát. Fontosnak tartjuk, hogy a Hagyományok Háza – melynek kiemelt nemzeti intézményként fő feladata a néphagyomány továbbéltetése, átadása, megőrzése – segítse a határon túli területeket. Kötelességünknek is tartom, hogy azt a szakmai tudást, amely húsz év alatt felhalmozódott, azt megosszuk a határon túli területekkel. Itt, Kárpátalján a népzenének és a néptáncnak is volt hagyománya, és a kézművességnek is van, hiszen híres a beregi keresztszemes szőttes, a dobronyi viselet, a szövés. De azt gondoljuk, hogy az iskolai és az azon kívüli szakköri oktatás során annak a módszertani tudásnak, amely birtokunkban van, annak itt is helye van, és ezt szeretnénk átadni.”

A képzés során Péter Szidóniával a gyöngyfűzést, szövést és varrást sajátították el a résztvevők. Sári Adéllal szálas anyagokból (gyékény, vessző, csuhé) készülő ünnepi dekorációk fortélyaival ismerkedtek, míg Csiki Lóránttal egyszerű fa-, bőr- és drótjátékokat készítettek.

A program a magyar kormány támogatásával valósult meg.

ev