Még nem törzskönyvezték az ukrán oltóanyagot

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

Az elmúlt napok fejleményei nyomán felmerült, miért nem rendelkezik Ukrajna bevethető oltóanyaggal az új influenza ellen. Mint megtudhattuk, Ukrajnában legfeljebb egy-két hónap múlva kezdődhet a lakosság beoltása az új típusú influenza ellen, miután befejeződik a H1N1 vírus elleni oltóanyag törzskönyvezése.

Olekszandr Grinyevics, az influenzaközpont igazgatója a Deutsche Welle rádióállomás ukrán adásának nyilatkozva elmondta: jelenleg Ukrajnában két H1N1 vírus elleni vakcina törzskönyvezés előtti bevizsgálása van folyamatban. Az engedélyeztetési eljárást a hatóságok a járvány ellenére sem gyorsítják fel, mert a legfontosabb szempont az, hogy minél alaposabb legyen az ellenőrző vizsgálat, s tudható legyen, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony az emberek számára - tette hozzá.

A szakember szerint maga a törzskönyvezés egy hónapig tart, de az csak a megalapozott vizsgálati eredmények alapján kezdődhet el. Az orvosok addig nem kezdik el a lakosság új influenza elleni oltását, amíg a szükséges okmányok nincsenek rendben - emlékeztetett.

Grinyevics annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egy hónap múlva sem lesz késő az ukrán lakosság H1N1 vírus elleni beoltása, mert - mint fogalmazott - egyes régiókban a megbetegedések száma még a járványküszöböt sem érte el, s ezekben a megyékben a szezonális és az új influenza ellen is lehet oltani.

A kérdésre, hogy Ukrajnában miért nem gondoskodtak korábban az oltóanyagról, a szakember azt válaszolta: a H1N1 vírus elleni szert külföldön nemrég készítették el és törzskönyvezték. (Kárpátalja/MTI)