Az EU pénzeli az ukrán deficitet?

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

2010-re két további hitel folyósítását terjeszti a Tanács elé az Európai Bizottság. Ukrajna a költségvetési deficit finanszírozására kapná a pénzügyi támogatást. A Kommersant ukrán napilap tudósítása szerint a két hitel együtt 500 millió euró összegű lenne.

Az EU-hitelek első részlete a jövő év elején kerülne folyósításra. A jelek szerint Ukrajna megsegítésében nem folytatódik az Unió és az IMF együttműködése, bár az IMF is elég türelmesnek mutatkozott az ukrán vezetéssel szemben, az EU nem adoptálja az IMF által támasztott hitelfeltételeket. Szeptemberben az elnöki hivatal úgy nyilatkozott, 185 milliárd hrivnya (23,2 milliárd dollár) hitelt vettek fel addig idén. Az IMF-től 16,4 milliárd dollár készenléti hitelt kapott Ukrajna.

Szakértők megjegyzik, hogy az országban nem csökken a belpolitikai feszültség, a közelgő elnökválasztás populista intézkedéseket hoz ki a döntéshozókból. Viktor Juscsenko jelenlegi államfőnek a közvélemény-kutatások szerint nem sok esélye van újrázni, a választás a régebbi és a jelenlegi kormányfő, Viktor Janukovics és Julija Timosenko között dől majd el. Úgy tűnik, Juscsenko "rövidre játszott", mikor múlt héten aláírta a törvényt, amely a bérek és a nyugdíjak 20%-os emelését vonja maga után, miközben az ország komoly finanszírozási problémákkal küzd, és az IMF a törvény megvétózását kérte. (Kárpátalja/portfolio.hu)