Krinki eltűnt védői

2024. július 24., 18:43 , 1220. szám

A rendőrség szerint 788 ukrán katona tűnt el egy védelmi művelet során a Dnyeper bal partján, a Herszon megyében található Krinki faluban 2023 októbere és 2024. június vége között – írja az Ukrajinszka Pravda a Szlidsztvo.Info összeállítása nyomán.

A Szlidsztvo.Info tucatnyi tengerésszel, csónakossal és szanitéccel beszélt különböző tengerészgyalogos dandárokból, akik vagy megfordultak Krinkiben, vagy embereket szállítottak oda.

A legtöbben közülük azt mondták, hogy Krinki védelme kezdettől fogva rendkívül nehéz feladat volt, korlátozott erőforrásokkal.

„Októberben és télen különösen nehéz volt odajutni” – mondta el az egyik tiszt, aki részt vett a hadműveletben.

A Krinki partraszállás résztvevői közül egyesek úgy gondolják, hogy kezdetben lehetséges volt megvédeni a falut és megpróbálni bővíteni a hídfőállást, de amikor a települést eltörölték a föld színéről, és még csak romok sem maradtak, akkor – valamikor a tél végén – ezeknek a pozícióknak a megtartása sokak számára „egyirányú úttá” vált, bár a Szlidsztvo.Info-nak sikerült olyan embereket találnia, akik háromszor is megjárták Krinkit.

Az újságírók megtudták a rendőrségtől, hogy hány ukrán katona tűnt el egyedül a Herszon megyei Krinki faluban, a Dnyeper bal partján. Adataik szerint 788 férfit keresnek hivatalosan 2023 októbere és 2024. június vége között eltűntként. Ugyanakkor jóval kisebb azoknak a halottaknak a száma, akiket sikerült onnan elszállítani és végül eltemetni ebben az időszakban: 262 katona.

(pszv/pravda.com.ua)