Még több rendőrt vezényelnek Kárpátaljára

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

Kárpátalja romló közbiztonsági helyzete miatt ismét belügyi egységeket vezényelnek Ukrajna más megyéiből a régióba, közölte a megyébe látogató belügyminiszter. Jurij Lucenko szerint a lépést az indokolja, hogy Kárpátalján az idei év kilenc hónapja során a tavalyi esztendő azonos időszakához képest 50 százalékkal nőtt a gyilkosságok, 20 százalékkal a rablások, lakásbetörések száma. Elővigyázatosságra int, mondta a belügyminiszter, hogy a bűnözés szintjének ilyen ugrásszerű növekedése nem jellemző Ukrajna egészére.

Lucenko azt tervezi, hogy fokozott bűnmegelőző intézkedéseket vezet be a megyében. Mindenekelőtt növelné a rendvédelmi egységek személyi állományát, ezreddé bővítve a jelenlegi kárpátaljai belügyi zászlóaljat. Ehhez azonban (a helyi hatóságok támogatásával) meg kell oldani a nagyobb személyi állomány elhelyezésének problémáját, lehetőleg valamelyik katonai laktanya átadásával.

Legutóbb tavaly októberben erősítették meg a kárpátaljai rendőrséget más ukrajnai megyékből odavezényelt különleges belügyi egységekkel.

A helyi közlekedésrendészet munkájáról szólva a miniszter elégtelennek nevezte a szabálysértők felderítése és megbüntetése kapcsán kifejtett tevékenységüket. Mint jelezte, a bíróságok jogosítványuk elvesztésére ítélik az ittas vezetőket, a rendőrség azonban nem minden esetben vonja be a szóban forgó személyek jogosítványát a bírósági döntést követően.

Lucenko ugyanakkor összességében dicsérte a kárpátaljai rendőrök munkáját, hangsúlyozva, hogy két emberölési eset kivételével valamennyi gyilkossági ügyet felderítettek, és sikereket értek el a gazdasági bűncselekmények, valamint a kábítószerek terjedése elleni küzdelemben. (Kárpátalja/MTI/ua-reporter.com)