Szobor a korrupt hivatalnoknak

2009. október 30., 09:00 , 459. szám

Szobrot állítottak az országos méreteket öltött korrupciónak Ukrajnában, a bukovinai Csernyivci városában. A sajátos emlékművet Anatolij Fegyirko performansz-szobrászművész adományozta a településnek. A szoboravatás helyszínének áttételesen magyar vonatkozásai is vannak.

Az Ismeretlen Korrupt Hivatalnok szobrának központi eleme egy 90 centiméter átmérőjű, Mária Terézia korabeli ezüsttallért mintáz. Balról egy kéz átadásra nyújtja, míg jobbról kettő pedig éppen elfogadja a vesztegetés jelképéül szolgáló pénzérmét.

A negyedtonnás kompozíciót a nyugat-ukrajnai város Török kút elnevezésű terén helyezték el ideiglenesen, ahol a rendelkezésre álló történelmi adatok szerint két évszázada a Habsburg-ház megbízottjai egy smaragdokkal és gyémántokkal ékesített arany tubákszelencét, továbbá 800 arany forintot ajándékoztak az orosz Rumjancev grófnak, ami közrejátszott abban, hogy Észak-Bukovina nem sokkal később Ausztria-Magyarország részévé vált.

A korrupció bronzba öntött jelképét az alkotója egyelőre nap mint nap kerekeken gördíti ki a megyeszékhely nevezetes közterére. Szándéka szerint egy ideig az ukrán fővárosban is közszemlére bocsátja majd, hiszen úgy tartja, jelenleg Kijev az ukrajnai vesztegetések fellegvára. (Kárpátalja/FH)