Mennyibe kerül a jogosítvány?

2009. október 23., 10:00 , 458. szám

Míg korábban sokan akár szórakozásból is megszerezhették a személygépkocsik irányításához szükséges gépjárművezetői jogosítványt, mára igen költségessé vált az okmány kiváltása, egyre gyakrabban a boldogulást előmozdító komoly befektetésként tekintenek rá az emberek, akár egy diploma megszerzésére.

A kiadások a gépjárművezetői tanfolyamra való beiratkozással kezdődnek. A képzés díja a tanfolyamot meghirdető intézménytől függően eltérő lehet, átlagosan mintegy 1500 hrivnya körül mozog a személygépkocsi irányítására feljogosító B kategória megszerzése esetében. Ehhez a költséghez hozzá kell adni 60-70 liternyi üzemanyag (A-95-ös benzin esetén 60x7,65 = 459 hrivnya) és 1-2 liter gépolaj (mintegy 10 hrivnya/liter) árát, ami összességében már jócskán meghaladja az egyhavi ukrajnai átlagbér összegét.

A kiadásoknak azonban ezzel még korántsem értünk a végére, hiszen egészségügyi igazolást kell szereznünk, ami távolról sem ingyenes szolgáltatás napjainkban. Sajnos sokszori nekifutásra sem találtunk olyan hivatalnokot, aki egyértelmű választ tudott volna adni arra kérdésünkre, hogy összességében mennyibe kerül az igazolás megszerzése. Hosszas nyomozás után csupán annyit sikerült kederítenünk, hogy a különböző jogcímeken megállapított kötelező és "önkéntes" befizetések összege megközelítőleg - ám korántsem bizonyosan! - legalább 160 hrivnya lehet, bár hallottunk olyan lakossági beszámolókat is, miszerint 300 hrivnyába kerül az egészségügy "szolgáltatása" annak, aki jogosítványra vágyik.

Szükségünk lesz ezenkívül 3 darab 3,5x4,5 centiméteres igazolványképre is, azaz le kell szurkolnunk legalább 10 hrivnyát a fényképésznél, s előfordulhat, hogy további 10 hrivnyáért felvesznek bennünket a járművezetők összukrajnai egyesületébe is.

Miután az utóbbi időben valamelyest visszaesett az érdeklődők száma, a legtöbb autósiskolában részletekben is befizethetjük a fenti kiadási tételeket, így például a tanfolyam megkezdésekor elég leszurkolni a tandíj felét, a benzint pedig a gyakorlati foglalkozások függvényében háromszorra tankolhatjuk bele a gyakorlójárműbe.

Végül következik a vizsga és sikeres letétele esetén a jogosítvány, valamint a csatolt okmányok kiadásának procedúrája, ami szintén nem olcsó mulatság. A különböző apróbb tételeket összeadva ezzel összefüggésben 461,79 hrivnyányi további kiadásra számíthatunk.

Mindent összevetve tehát legalább 2600 hrivnyára rúgnak az általunk felbecsült kiadások.

Olvasóink érdeklődésére feltettük a kérdést, hogy mennyibe kerül majd a megfelelő tanfolyam elvégzése és a szükséges jogosítvány kiváltása a maximum 50 köbcentiméteres motorral szerelt mopedek tulajdonosainak, akik számára a legutóbbi jogszabály-módosítások tették kötelezővé az okmány megszerzését. Az illetékes hatóságoktól azonban egybehangzóan azt a választ kaptuk, hogy az erre vonatkozó rendelkezéseket várhatóan csupán január 1. után teszik közzé.

pszv