Nagy küzdelem és barátságos hangulat

Árpád-kupa Tiszacsomán

2009. október 23., 10:00 , 458. szám

Idén ötödik alakalommal hirdette meg az Árpád-kupa futballtornát a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. A tiszacsomai futballpályán október 17-én, szombaton Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke, majd Kovács Szvetlana, tiszacsoma polgármestere köszöntötte a benevezett négy csapatot és a nézőket.

Sas Ernő játékvezető sípjelére elkezdődött a játék, a csapatok teljes erőbedobással küzdöttek a győzelemért. Az összesített eredmények alapján hét ponttal Beregdéda csapata nyerte el idén az Árpád-kupát, így azt ők vehették át Sin Józseftől, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökétől, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesétől. A kupa mellé a győztesnek új mezeket és más jutalmakat is átnyújtottak. Második helyen az öt pontot elért Tiszacsoma és Badaló közös válogatottja végzett, akik két nagy, finom borral teli cserépkorsót vihettek haza. A 3 pontot szerzett csetfalvai csapat végzett a harmadik helyen, és ezúttal a beregszászi csapat lett a negyedik. A torna legjobb játékosának a győztes dédai csapatból Ratusnyák Györgyöt választották.

A díjkiosztó után a csapatok asztalhoz ültek és közösen elfogyasztották a jól megérdemelt, frissen főtt bográcsgulyást, amit mindannyian dicsértek. A receptről a főszakácsot, a tiszacsomai Szilágyi Bélát kérdeztem, aki 14 éve Budapesten dolgozik hentesként: "A bográcsgulyást sokféleképpen el lehet készíteni, de az egyik legfontosabb titok a fűszerezésben rejlik. Szerintem a fokhagyma a legfontosabb és a fűszerkömény, illetve vannak benne olyan fűszerek is, amit nem akarok elárulni. De azt nem titkolom, hogy egy ilyen 100 literes üstbe szoktam tenni 2-3 kisebb karfiolt és egy-két fej káposztát, ami ugyancsak jellegzetes ízt ad az általam főzött gulyásnak, de természetesen van benne paprika, paradicsom és zöld petrezselyem is. Én a zeller ízét is szeretem, de azt nem mertem most beletenni, mert itt Csomán nem szokás, nem tudom, hogy ízlene-e. A sóval és a csípős paprikával óvatosan bánok, inkább teszek fel belőle az asztalra, hogy mindenki ízlés szerint fűszerezhesse.

A fiam, Roland még csak nyolcéves, de már itt van velem, segít az előkészítésben, ő már – úgy gondolom – nemsokára egyedül is meg tudja főzni a Szilágyi-féle bográcsgulyást."

Badó Zsolt