Évnyitó a munkácsi cserkészeknél

2009. október 23., 10:00 , 458. szám

Ahogy a tanév sem, úgy a cserkészév sem januárban kezdődik, hanem ősszel. Az iskolai évet is meg szokták nyitni, így nem volt ez másképpen a Munkácsi 1. Sz. Zrínyi Ilona Cserkészcsapatnál sem. Október második vasárnapján gyűltek össze a cserkészek és szüleik, s a rossz idő ellenére teljesen megtelt a Pákh-óvoda terme.

Pogány István atya rövid imádsága után a csapat parancsnoka, Popovics Pál cst. és helyettese, Gajdos Katalin st. felváltva számoltak be az elmúlt év történéseiről. Hogy az elmondottak látványosabbak legyenek, az eseményekről készített képeket ki is vetítették.

A munkácsi csapatnak jelenleg 70 aktív tagja van, közülük 20-an kiscserkészek, egy tucatnyian pedig felnőtt vezetők, segítők. Utóbbiak szervezésében, vezetésével sok programon vettek részt cserkészeink.

Álljon itt néhány esemény:

Karácsony előtt sikerült eljutnunk Bécsbe, a már 20 éves hagyománynak örvendő központi Békeláng (betlehemi szeretetláng) átvételi akcióra. A több ezer résztvevő meghatottan vette át, vitte haza a lámpásokat és terjesztette a lángot szenteste napján. Elvitték egyedülálló, öreg emberekhez, az egyházakhoz, a kórházakba betegekhez.

Tavasszal újraindítottuk csapatunk régi hagyományát: nemzeti ünnepünk, március 15-e előtt rendbe hoztuk a podheringi emlékmű környezetét. Hatalmas, 3-4 méteresre nőtt gazt, bokrokat vágtunk ki, több tucat zsáknyi szemetet szedtünk össze, mindezt vidáman, különösebb unszolás nélkül.

Tíz év után újraindult csapatunkban a kiscserkészmunka. Két őrsben 20 fiatal kezdett neki a hálás munkának. A nagycserkészekről se felejtkezzünk el! Végre újra népes sereg vehette birtokába az idei csapattábor sátrait. Több mint ötvenen építettük fel az egy hétre otthonunkat adó tábort Szolocsin (Királyfiszállás) mellett.

Gazdag év van mögöttünk, de a következő években még több programot tervezünk.

pb