Diákcsalogató rendezvény a beregszászi főiskolán

2009. október 16., 10:00 , 457. szám

Nyílt napot rendez október 28-án a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. A rendhagyó akcióról dr. Soós Kálmánt, a tanintézmény rektorát kérdeztük.

- Miért van szükség a nyílt napra?

- Mindenekelőtt az a célunk, hogy minden nehézség és a szűkülő lehetőségek ellenére vonzóbbá tegyük a felsőoktatást a továbbtanulni vágyó középiskolások számára, hogy azok idejekorán felkészülhessenek a felvételi vizsgákra. Ismeretesek azok a döbbenetes adatok, miszerint a magyar tannyelvű középiskolák idei végzőseinek csupán mintegy 30 százaléka került be a felsőoktatásba, azaz folytatja a tanulást. Úgy gondoljuk, hogy amennyiben a végzős hallgatók közelebb kerülnek a felsőoktatási intézményekhez, esetünkben a beregszászi főiskolához, bepillantást nyerhetnek annak életébe, megismerkedhetnek a kínálkozó lehetőségekkel, az oktatói kollektívával, mindez vonzóbbá teheti a szemükben a felsőoktatást, nagyobb lelkesedéssel, elszántsággal vágnak neki a továbbtanulásnak. Az idei nyílt nap kezdeményezője egyébként a matematika tanszékünk volt, az ő elképzelésüket terjesztettük ki a főiskola valamennyi szakára, szakpárára.

- Mit kell tudni az eseményről?

- Október 28-án, szerdán kerül sor a nyílt napra, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk reggel 8 órától délután 17 óráig a beregszászi Kossuth tér 6. szám alatti épületünkbe, de természetesen elsősorban a továbbtanulni vágyókat buzdítjuk arra, hogy legyenek a vendégeink. Bevezetőként reggel nyolc órától tájékoztatót tartunk a látogatóknak a főiskola épületének Esztergom termében mindarról, amit tanintézményünkről tudni kell - például milyen szakjaink, tanszékeink vannak, milyen kutatások folynak e falak között. A továbbiakban az érdeklődők megismerkedhetnek könyvtárunk örvendetesen bővülő könyvállományával, a Puskás Tivadar Informatikai Központtal, a főiskola tanszékeivel. Ezenkívül az előadásokba is belehallgathatnak a kíváncsiak ezen a napon.

- Milyen üzenetet szeretnének megfogalmazni a továbbtanulást, s az azzal járó nehézségek vállalását fontolgató fiataloknak?

- Minden nehézség ellenére érdemes továbbtanulni, érdemes bízni a felsőoktatás, s ezen belül a magyar nyelvű képzés jövőjében. Nagyon fontos, hogy a diákok megértsék: napjainkban gyakorlatilag létfontosságú a felsőfokú képzettség megszerzése, s az is meghatározó jelentőségű, hogy az érdeklődésüknek megfelelően válasszanak szakot. Tudniuk kell, hogy a jelenlegi rendszernek megfelelően előbb az alapszintű, úgynevezett baccalaureatusi diplomát kell megszerezniük, ezután van lehetőségük továbblépni az egyetemi szintű képzések felé. Főiskolánkon több szakon, például történelem, biológia, magyar és ukrán nyelv, matematika, tanítói stb. folyik egyetemi szintű képzés, s jó alapokat biztosítunk azok számára is, akik a jövőben a kutatói pályára kívánnak lépni.

hk