A kormányfő "szárnyai alá vette" a postásokat

Timosenko levelezik

2009. október 16., 10:00 , 457. szám

2009. október 1-től az ukrán kormány 50%-kal megemelte a postások fizetését - jelentette be Julija Timosenko kormányfő a posta dolgozóinak III. Összukrán Fórumán.

A kormányfő elmondta, hogy postások panaszai érkeznek hozzá azzal kapcsolatban, hogy részmunkaidőben foglalkoztatják őket, és ennek következményeként a korábbi fizetésnek csak egy részét kapják, mely annyira csekély, hogy nem lehet megélni belőle. Timosenko úgy véli, hogy a postásoknak egész napos foglalkoztatás után kell felszámolni a béreket.

"Kiszámítjuk, mennyi pénzre lesz ehhez szükség, és a stabilizációs alapból megtámogatjuk az Ukrpostát, mert tudjuk, hogy ez számukra hatalmas megterhelés" - hangsúlyozta a kormányfő és megjegyezte, hogy az Ukrposta az általa nyújtott szolgáltatások számának növelésével juthat pluszbevételhez. A kormányfő ezért megbízta az illetékeseket, hogy gyűjtsék be a javaslatokat és rendszerezzék azon állami szolgáltatások körét, melyeket el tudnak végezni az Ukrposta munkatársai.

Megkérdeztük a kárpátaljai postásoktól, tudnak-e a fizetésemelésről, szerintük összefüggésben van-e az emelés a közelgő elnökválasztással? Kóródi Júlia, a mezőkaszonyi posta vezetője lapunknak elmondta, a tervezett emelésről még nem tájékoztatták őket, csak a sajtóból tudnak róla. Buzási István, a nagyborzsovai posta vezetője szintén csak a sajtóból szerzett tudomást a fizetésemelésről. Elmondta: a postások nem bíznak az üres ígéretekben, majd akkor hiszik el, hogy igaz a hír, ha kézhez kapják a megemelt havi járandóságukat. Véleménye szerint a fizetésemelésnek köze lehet az elnökválasztási kampányhoz. Molnár Erzsébet, a nagydobronyi posta vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az egyik helyi postás részt vett a posta dolgozóinak fórumán, így első kézből értesültek a miniszterelnök bejelentéséről. Sebestyén Erzsébet, a salánki posta vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy még nem hallottak a béremelésről, de ha ez bekövetkezik, szerinte egyértelműen összefüggésbe hozható az elnökválasztási kampánnyal

.

Julija Timosenko egyébként az utóbbi időben aktívan levelezik Ukrajna választópolgáraival, így többek között e sorok írója is levelet kapott tőle, melyben az ingyenes földprivatizáció lehetőségére hívja fel a figyelmet. (bj/kmu.gov.ua/unian.net)