Tilos a magyar szó az iskolákban?

2009. október 9., 10:00 , 456. szám

Kötelezővé tették az államnyelv használatát az állami és önkormányzati iskolákban - kürtölte világgá a hírt számos média az elmúlt napokban.

Az internetes ukrán kormányportálon nyilvánosságra hozott miniszteri kabineti rendelkezés a következőképpen módosítja a szabályozás 46. pontját: a pedagógusok kötelesek "munkaidőben az állami és kommunális általános közoktatási intézményben állandóan az ukrán nyelvet használni, a nemzetiségi kisebbség nyelvén oktató állami és kommunális általános közoktatási intézményben pedig az ukrán nyelv mellett azt a nyelvet is, amelyen az oktatási-nevelési folyamat zajlik ebben az intézményben." Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ettől a módosítástól még akár zavartalanul folyhat tovább a magyar oktatás iskoláinkban.

Szakértők szerint az igazi veszélyt egy sokkal általánosabb tétel, a 24-1. kiegészítő új rendelkezés jelenti, amely szerint "Az állami és kommunális általános közoktatási intézményben a tannyelv az ukrán nyelv. Az ukrán nyelv mellett az oktatási-nevelési folyamatban az állami és kommunális általános közoktatási intézményekben alkalmazhatók és tanulhatók a nemzeti kisebbségek nyelvei."

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke szerint az új megfogalmazás egyértelmű visszalépést jelent a korábbi állapotokhoz képest. A szakember lapunknak elmondta: korábban a szülők választották meg az oktatás nyelvét, míg a jelenlegi megfogalmazás a segédnyelv szerepére kárhoztatja a nemzetiségi kisebbségek nyelvét az ukrán mellett, ami a jövőben utat nyithat a magyar nyelv fokozatos kiszorításának az oktatásból, illetve indokul szolgálhat a magyar iskolák tanulóinak magyar nyelvű tankönyvekkel és taneszközökkel való ellátásának leépítéséhez. hk