Szüreti bálok ideje

Élő néphagyomány

2009. október 9., 10:00 , 456. szám
Bálba hívogatás Asztélyban

Szőlőtermesztő és borkészítő vidék lévén régi szép hagyományaink közé tartozik a szüreti bál, amelyet ugyan a szovjet időben háttérbe szorítottak, de az utóbbi években egyre több településen idézik fel újra.

Asztély

Szüreti bált szerveztek az asztélyi kultúrházban október 3-án, szombaton. A beregszászi járási, határátkelőhelyéről is híres falucska Kék Ibolya nevű tánccsoportjának tagjai szépen feldíszített szekéren már délben elindultak a hívogató körútra. Elsőként szülőfalujuk utcáin mutatták be tánc- és énektudásukat, majd átmentek a környező településekre is: Macsolán és a közigazgatásilag Beregszászhoz tartozó Búcsúban is sok helyen megállt a jókedvű csőszöket szállító díszes szekér, és a fiatalok táncra perdülve igyekeztek mindenkinek kedvet csinálni az esti szüreti bálhoz. Tudósítónknak az esemény szervezője, Nagy Anikó polgármester és a helyi fiatalokból verbuvált Kék Ibolya táccsoport művészeti vezetője, Somogyi Barnabás elmondta, hogy a szüreti bál egy régi, szép hagyomány Asztélyban, amit szeretnének megőrizni.

A bálon bemutatták tánctudásukat a kis csősztanoncok, majd jött az igazi csőszök tánca, mely után szabad lett a szüret. Később elárverezték a három szőlőkoszorút is, amelyek közül a legnagyobb pezsgőt és csokoládét is tartalmazott. A talpalávalót a helyi Kázmér Ferenc és családi zenekara húzta mindenki megelégedésére.

Salánk

A nagy múltú ugocsai településen a helyi KMKSZ-alapszervezet és a polgármesteri hivatal együttműködésével három évvel ezelőtt élesztették újjá a hagyományos szüreti bált, melyet azóta is minden esztendőben megrendeznek.

Október 4-én, vasárnap, déltájban végigvonultak a falu főutcáján a két helybeli gazda, Gábor István és László Gergely által biztosított, szőlőlevelekkel szépen feldíszített fogatok, rajtuk a népviseletbe öltözött csőszlegényekkel és csőszlányokkal, akik az aznap esti szüreti bálba hívogatták – dallal, tánccal – a község lakóit. Majd átszekereztek a szomszédos Feketepatakra, Verbőcre, Puskinóra és Tiszakeresztúrba, hogy az ott élőket is meginvitálják a jeles rendezvényre. Este pedig a Royal kávézó tánctermében folytatódott az ünnepség, amikor is a fellépő középiskolások szépen koreografált táncokból álló műsort mutattak be a bálra összesereglett nézőközönség előtt. Majd kezdetét vette a hajnalig tartó táncmulatság, melyen az Akliból érkezett Nagy Ferenc szolgáltatta a zenét, s amelyen kisorsolásra került három, finomságokkal teli ajándékkosár.

– Mi, táncosok a helyi középiskola tánckörének a tagjai vagyunk – magyarázza Palazsinec Irén, az idei bál egyik szervezője. – Hetente kétszer jövünk össze az iskolában, és Danka Gabriella tanárnő tanítja be nekünk a különböző táncokat. A mostani repertoárunkat viszont magunk állítottuk össze.

– Három évvel ezelőtt vetettem fel az ötletet, hogy elevenítsük fel a régi szüreti bálokat – emlékezik vissza Daróczi György polgármester. – S tettem ezt azért, hogy újjáélesszük a régi, szép hagyományokat, és összehozzuk a falu lakóit egy közös ünneplésre, kikapcsolódásra. Minden évben más zenészt hívunk meg a bálra, hogy változatosabbá tegyük annak műsorát, s nagyon pozitív visszajelzéseket kapok a rendezvényt illetően, vannak visszatérő vendégeink, akik évről évre eljönnek szórakozni, kikapcsolódni. S ezúton is szeretnék köszönetet mondani Adóba Éva vállalkozónak, aki immár harmadik éve térítésmentesen a rendelkezésünkre bocsátja a kávézója tánctermét.

bzs–elem