KMKSZ-levél Timosenkónak

A magyar oktatásért

2009. október 9., 10:00 , 456. szám

Ukrajna miniszterelnökének a támogatását kéri a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás problémáinak megoldásához a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

A KMKSZ elnöksége levélben fordult Julija Timosenkóhoz, amelyben arra kéri az ukrán kormányfőt, intézkedjen, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően a jövőben is fordítsák le az Ukrajnában élő nemzetiségek nyelvére az emelt szintű érettségi és egyben egyetemi felvételi vizsgafeladatokat. Levelében a magyar szervezet rámutat, hogy ha megvalósul az oktatási minisztérium terve, amely szerint jövőre már csak államnyelven tehető emelt szintű érettségi vizsga, akkor tovább fog csökkenni a felsőoktatási intézményekbe bejutó magyar végzősök száma. Az oktatási minisztérium lépését a KMKSZ az ukrajnai nemzetiségek alkotmányos jogainak korlátozásaként értékeli.

A levél egyúttal felhívja a miniszterelnök figyelmét a kárpátaljai magyar iskolák hiányos tankönyvellátására is, rámutatva, hogy az oktatási tárca meg akarja szüntetni több iskolai alaptantárgy tankönyveinek a nemzetiségek nyelvére történő fordítását, ami óhatatlanul a tanulók tudásszintjének csökkenését eredményezi. Kitér az írás arra is, hogy a kárpátaljai magyar iskolák alsó tagozatos osztályait évek óta nem látják el a szükséges tankönyvekkel. (Kárpátalja/MTI)