A Beregszász Dixieland Band Szalókán

2009. október 9., 10:00 , 456. szám

Igazi békebeli hangulatot idézett a Beregszász Dixieland Band szalókai fellépése. Vasárnap délután a Tisza-parti falu központjában lévő parkban szólalt meg a valaha Amerikából indult, hamisítatlan dixieland zene a beregszászi zenekar tolmácsolásában. A kellemes, meleg októberi időjárás és a vérpezsdítő zene hatására egyre több ember tűnt fel a park körül, egyre többen tapsoltak a lelkes zenészeknek. Espán Szabó János, az egykor a környéken jól ismert Fehér akác nevű zenekar dobosa meg is jegyezte: "Ez egészen más, mint a ma elterjedt gépzene. Ez az igazi zene..."

Bíró Sándor, Szalóka polgármestere köszöntve az együttest többek között elmondta: "Az együttesben játszik Soós János, Szalóka szülötte, neki is köszönhető, hogy ma itt lép fel a Beregszász Dixieland Band."

Az együttes dobosa, Biláncsik Lajos a dzsessz egyik ágának számító dixieland zenét bemutatva elmondta a közönségnek, hogy ez az amerikai négerektől ered, akik ezzel a sok improvizációval tarkított zenével szórakoztatták magukat és környezetüket. A műfaj pedig nagyon sok híres zenészt adott a világnak. A zenészek elmondták, részt vettek az M Stúdió nevű munkácsi televízió zenei vetélkedőjén is, ahol továbbjutottak a döntőbe. Elmondták továbbá, hogy szívesen játszanak bárhol, ha meghívják őket.

A szalókaiak számára felejthetetlen élményt nyújtó zenekar vezetője és szponzora Glóger Károly (trombon), tagjai: Galgóci László (bendzsó), Forgon Zoltán (klarinét), Antal Diana (billentyűs), Leskó Béla (basszusgitár), és a már említett Biláncsik Lajos (dob), illetve Soós János (trombita).

bzs