Díjkiosztó ünnepség Ráton

2009. október 2., 10:00 , 455. szám

Rendhagyó KMKSZ-gyűlésnek volt színtere a Ráti Általános Iskola: díjátadó ünnepségre került sor.

Az Év Embere-díjat a KMKSZ Ráti Alapszervezete az államalapítás ezredik és a kereszténység kétezredik évfordulója alkalmából alapította. Odaítéléséről az elnökség javaslata alapján az alapszervezet közgyűlése dönt. Olyan személynek ítéli oda, aki kimagasló teljesítményt nyújt az év folyamán a helyi magyarság önszerveződése, megmaradása vagy kulturális, szociális és gazdasági felemelkedése érdekében Ráton. Az eltelt időszak alatt a díjat átvehette Molnár Miklós római katolikus plébános, dr. Kótyuk István egyetemi és főiskolai tanár, Palotai Etelka magyartanárnő, Bíró Zsuzsanna, Bartha Zsolt református lelkész. Az idén abban is rendhagyó volt a díjátadás, hogy két jelöltnek ítélte meg a közgyűlés. Az egyik díjazott a Balatonfüredi Kárpátalja Barátainak Közhasznú Egyesülete, a másik dr. Szabados Péter vállalkozó volt.

A balatonfüredi szervezet három éve alakult azzal a céllal, hogy a ráti iskolát támogassák. Ez idő alatt az iskola diákjai kétszer is vendégeskedtek Balatonfüreden. Az iskola könyvtára több mint 3 ezer könyvvel gyarapodott jóvoltukból.

Tavaly szomorú tanévkezdésünk volt, mert egy özönvízszerű esőzést nem bírt már kivédeni a régi, sok helyen lyukas tető, és bizony, a frissen festett folyosón víz állt, és málladozó plafonok látványa fogadott bennünket. Füredi barátaink és dr. Szabados Péter siettek a segítségünkre, akik biztosították az anyagi fedezetet a teljes tetőcseréhez. Így idén a tanévet új tetővel kezdhettük. Mint megtudtuk, dr. Szabados Péter nemcsak nálunk segített, hanem az innsbrucki magyar ház tetőfelújításában is oroszlánrészt vállalt.

Nemcsak a ráti iskolát részesítette támogatásban a balatonfüredi egyesület, hanem hozzájárultak egy Irka-szám kiadásához is.

A rendhagyó gyűlés kezdetén Illár Lénárd alapszervezeti elnök köszöntötte a vendégeket, és átadta az Év Embere-díjat: a Hidi Endre keramikus alkotta Miska-kancsókat és a díszokleveleket. Majd Juhász Erika, az iskola igazgatónője köszönte meg az önzetlen segítséget.

A díjat a Balatonfüredi Kárpátalja Barátainak Közhasznú Egyesülete nevében a kuratórium elnöke, özv. Petrőczi Lászlóné tiszteletes asszony köszönte meg, Isten kiáradó szeretetének tulajdonítva azt, hogy segíthettek. Mint mondta: feladatuknak érezték, hogy a ráti gyerekek feje fölött tető legyen.

Végezetül a Palotai Etelka vezette műkedvelő együttes szép versekkel és énekekkel köszöntötte a vendégeket.

Illár Lénárd