A rock még nem halt meg

Metal Gods-fesztivál Beregszászban

2009. október 2., 10:00 , 455. szám

A metálzene rajongóinak valóságos ünnepe volt a hétvégén Beregszászban Metal Gods néven megrendezett zenei fesztivál, amelyen kárpátaljai és magyarországi rockegyüttesek nyűtték hangszereiket, több száz megawatt teljesítménnyel kiáltva világgá kőkemény mondandójukat.

A rockerek lassan gyülekeztek szombaton délután az Amfiteátrumban, mint akik sejtik, hogy a kezdés csúszni fog, s nekik lett igazuk. Mindazonáltal élményszámba ment, amint egymás után tűntek fel a nézőtéren a legváltozatosabb bőrszerkókba bújt fiatalok és középkorúak, lehetőség szerint minél több fém alkatrésszel megspékelt öltözékükben, s bár meleg szeptemberünk van idén, igen népszerű viseletnek bizonyult a cowboycsizma. E sorok írója csak a helyszínen döbbent rá, hogy még mindig milyen gyakori viselet a helyi férfilakosság körében a hátközépig érő, nem ritkán lófarokba rendezett hosszú haj, s ha az idősebb korosztálynál halántéktájon bizony itt-ott meg is fogyatkozott már a szőrzet, egy férfias bajusz és szakáll még ilyenkor is menteni tudja a látszatot.

A helyszínen pálinkát nem, sört viszont annál bőségesebben mértek, úgyhogy a közönség, amelynek egy része eleve saját italkészletekkel felszerelkezve érkezett a nagy esemény helyszínére, igen türelmesen várta a kezdést. Amíg az első fellépő zenekar, a csapi fiatalokból verbuválódott Neonbirds hangolt, megkerestük a tömegben Dzsanda Mihályt, aki egy személyben volt a rendezvény megálmodója, főmecénása és szervezője, ráadásul zenésztársaival együtt maga is fellépett a fesztiválon. "Fiatalkori álmom volt, hogy alakítsak egy együttest, amely Judas Priest nótáit játssza. Barátaim révén, akik ugyancsak szeretik ezt a zenét, végül tavaly ősszel sikerült megalakítanunk a Judas Priest by Judas Prist együttest, s most már készen állunk a bemutatkozásra. Úgy alakult, hogy együttesünk bemutatkozása alkalmából sikerült megszervezni ezt a fesztivált. Az előkészületek során sokat segítettek a zenészkollégák és a barátaim is, csak így tudtuk megszervezni ezt az eseményt" - mondta el lapunknak a lelkes gitáros, aki korábban több beregszászi együttesben is pengette már a húrokat.

Azután kezdetét vette az őrület a színpadon és a nézőtéren egyaránt. A műfajilag leginkább rap-metalként meghatározható zenét játszó Neonbirds szép sikert aratott saját magyar nyelvű szerzeményeivel, majd következett a Meridian átalakulásából született beregszászi Strike együttes, amelynek hazai banda lévén a hallgatóság még azt is elnézte, hogy zenéjükben a dallam is felfedezhető volt. Az est fénypontját mindenképpen a két magyarországi banda, a Metallica by Vertigo és az Iron Maiden Tribute Band fellépése jelentette, ami nem csoda, hiszen a metál nagy klasszikusainak slágereit szólaltatták meg, méghozzá akkora hangerővel, hogy azt a viszonylag távoli városközpontban is élvezhette, akit érdekelt a késő esti előadás.

Másnap, azaz vasárnap ott sörözött az Amfiteátrumban a műsorkezdésre várva Rudán Joe, a Pokolgép énekese is, aki lapunknak a rockzene mai helyzetéről beszélt: "Ha az ember átlépi a mai országhatárokat, sokkal nagyobb lelkesedéssel fogadják a zenekart, mint otthon. Itt még újdonságnak hat, hogy magyarul énekelünk magyar embereknek. Otthon már mindenből dömping van, otthon mindent szabad. A koncerteknek persze továbbra is megvan a maga feelingje, de nem várható, hogy visszatér az a hatalmas közönség, amely a nyolcvanas évek koncertjeit jellemezte. Akkor lázadtak valami ellen a fiatalok, akkor még más rendszer volt. Most mindent megkaphatsz a tévében, a rádióban és az Interneten, s a lázadás sem divat. Ma már csak azok tartanak ki az élő koncertek mellett, akik valóban szeretik a rockzenét."

A második nap műsorát az ungvári Orden Nebes együttes kezdte, az orosz nyelvnek és lelkületnek inkább megfelelő dallamosabb nótákkal, majd következett a keménységben kompromisszumot nem ismerő nagyszőlősi Cordon, és az ungvári tinizenekar, a Sztoran. A folytatásban fellépett még az Amfiteátrumban a magyarországi Crownhill Tales és a kisvárdai Radar együttes. Az est vendégei voltak továbbá Rudán Joe és Cébely Csaba, a Pokolgép kárpátaljai gyökerekkel rendelkező dobosa.

Az ugyancsak hosszúra nyúlt vasárnap este fénypontja kétségtelenül a beregszászi muzsikusokból alakult Judas Priest by Judas Prist együttes bemutatkozó fellépése volt. Erre az alkalomra új színpadi állványszerkezetet építettek a lelkes beregszásziak, s az együttes a zenén túl a színpadi berendezés, az öltözék és a mozgás, valamint az egyéb külsőségek tekintetében is igyekezett felidézni Judas Priest koncertjeinek hangulatát, igen szép sikerrel.

Az első metálfesztiválon tehát túl van Beregszász. Reméljük, nem ez volt az utolsó.

pszv