Retro-bútorüzem Feketeardóban

Rezes Károly: „Körültekintően válogatjuk meg a munkaerőt”

2009. szeptember 25., 10:00 , 454. szám

Még csak pár hónap telt el azóta, hogy Rezes Károly, gyulai születésű nagyszőlősi vállalkozó – Feketeardóban – megalapította a Retro bútorüzemet, melynek épületében május 15-én indult be a próbaüzem, július 1-től pedig teljes kapacitással folyik a termelés. De miként is sikerült beindulnia és talpon maradnia egy cégnek a gazdasági világválság közepette? E kérdéseknek próbált utánajárni lapunk munkatársa, és bár Rezes Károly igen elfoglalt üzletember, azért végül csak sikerült tollvégre kapni a vállalkozót.

– Honnan jött az ötlet, hogy bútorüzemet létesít?

– Tizenkét éve foglalkozom román ebédlő-, illetve hálóbútorok, továbbá olasz és román konyhabútorok forgalmazásával, melyeket részben a két nagyszőlősi üzletemben, részben pedig a velem szerződésben lévő kárpátaljai, nyugat-ukrajnai és kijevi üzleteken keresztül értékesítek. Emellett viszont mindig is vágytam rá, hogy legyen egy saját üzemem, melyben ülőgarnitúrákat és egyebeket készíthetünk, csakhogy a bútorgyártás nagyon összetett dolog, és nehéz belevágni. Ez év januárjában azután elutaztam Észak-Olaszországba, körülnézni az ottani bútorgyárakban, s azt vettem észre, hogy a nevezett régió nagyon sok településén működik egy-egy kisüzem, melyek egymással kooperálva végzik el a bútorgyártás különböző fázisait. Innen jött az ötlet: mi lenne, ha én is megpróbálkoznék ezzel, így szerződést kötöttem az olasz Bardi céggel, melynek értelmében ők leküldik nekünk a fa bútorkereteket, mi pedig elvégezzük a kárpitozást, majd a fentebb említett üzletekben értékesítjük az árut. Ebédlőbe, valamint hálóba való bútorokat készítünk, ezekből is kétfélét: a XIX. századi divatot felelevenítő, klasszikus formájú székeket, kanapékat és foteleket, melyekhez egyenesen Olaszországból importáljuk a szép hajlított, kézzel faragott kereteket, illetve modern ülőgarnitúrákat, melyek sima vonalú keretei a Bardi cég romániai, szatmárnémeti leányvállalatától érkeznek a címünkre.

– A két üzlet Nagyszőlősön van, az üzem, pedig Feketeardóban. Miért éppen itt?

– Ott volt alkalmas épület, az egykori kolhozirodát újítottuk fel. Megjavítottuk a tetőt, bevezettük a gázfűtést, légkondicionálókat helyeztünk el a varrodánkban, valamint a kárpitozó műhelyeinkben, zuhanyozót létesítettünk mind a földszinten, mind az emeleten. Új kerítés került az épület köré, és füvesítettük a bejárat melletti területet. Több mint két és fél millió hrivnyába került a munka elvégzése, s további összegeket fogunk fordítani a volt garázsépület kibővítésére, ahol szintén kárpítozó műhely lesz.

Ezzel együtt tervezzük, hogy jövőre duplájára növeljük a munkáslétszámot. Jelenleg 19 dolgozót foglalkoztatunk, akik szinte valamennyien gyulai és feketeardói lakosok, de van egy munkásunk Forgolányból is, míg a könyvelőnk Nagyszőlősről utazik be a munkahelyére. S van egy szatmárnémeti mesterünk, aki a kárpitozás fogásaival ismertette meg a munkásainkat, illetve jelenleg is oktatja a hat kárpitozótanoncunkat.

– Miként tud egy magyar vállalkozó cége talpon maradni a nehéz ukrán gazdasági helyzetben?

– Üzleti stratégiánkban az első helyen áll a minőség. Olaszországból hozatott valódi bőrrel, illetve Lembergben beszerzett, de belga gyártmányú, ízléses atlasz-, velúr- és gobelinszövettel vonjuk be a bútorainkat. Ugyancsak fontos tényező a gyorsaság, pár nap alatt bármilyen megrendelt bútort le tudunk szállítani. Főleg rendelésre dolgozunk, vevőink a katalógusainkból választják ki az óhajtott bútorokat. Az sem elhanyagolható dolog, hogy a gyártmányaink 20-30 százalékkal olcsóbbak az európai országokból behozott bútoroktól. Így is elég nehéz persze konkurálni a Kínából importált, olcsó bútorokkal, ám megfigyeltem, hogy Kárpátalján és Nyugat-Ukrajnában a legtöbb vásárló már a minőségre is odafigyel. És végül, de nem utolsósorban, azért is tudunk talpon maradni, mert körültekintően válogatjuk meg a munkaerőt, olyan dolgozókat alkalmazunk, akik minőségi munkát végeznek, amiben nagy érdemei vannak Kóré Máriának, a varroda technológusának, valamint Csetneki Csabának, a kárpitozó üzemegység vezetőjének.

– Témát váltva, mint vállalkozó és mint járási tanácsi képviselő, miként támogatja szülőfaluját?

– Közreműködtem az önálló Gyulai Községi Tanács létrehozásában, a községháza jelenlegi épületének a felújításában, szervezői munkával támogattam az orvosi rendelő külföldi segítséggel történő felújítását, amellett részt veszek a falunapok szponzorálásában, és anyagilag támogatom a községi futballcsapatot, mely a múlt idényben megnyerte a nagyszőlősi járási bajnokságot, míg a járási bajnokok megyei tornáján az első öt között végzett. Ami pedig a jelent illeti, közreműködöm az óvoda létrehozásában. Állami támogatásra is számítunk, külföldi segítséget is keresünk. A tervdokumentáció már elkészült, s remélem, hamarosan megkezdődhet az építkezés is.

– Végezetül – visszatérve az üzletre – szóljunk pár szót a közeljövő terveiről.

– Szeretnénk betörni a kelet-ukrajnai piacra, emellett pedig tárgyaltam orosz és azeri bútorkereskedő cégek vezetőivel, s remélem, belátható időn beül már Oroszország és Azerbajdzsán több üzletében is fel fognak tűnni az ülőgarnitúráink.

elem