Bild: A német védelmi minisztérium elveszíti a bizonyosságát a ZSZU győzelmében

2024. október 14., 08:45

A német védelmi minisztérium elveszíti a bizonyosságát Ukrajna képességében, hogy legyőzze Oroszországot a harctéren. A tárcavezető, Boris Pistorius azonban továbbra is hisz az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) sikerében. Erről írt október 13-án, vasárnap a Bild rovatában Julian Röpke elemző, akit a korrespondent.net idéz.

A szerző emlékeztetett arra, hogy Boris Pistorius német védelmi miniszter pályafutása elején többször is kijelentette: „Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút!”. Ezt a tézist változatlanul számos hivatalos találkozón és nyilvános rendezvényen megismétli. Röpke információi szerint azonban úgy tűnik, hogy a minisztériumon belül elhalványult a hit Ukrajna győzelmében az orosz megszálló hadsereg felett.

A tárca közelmúltbeli értékelése szerint Ukrajnának jelenleg nincs lehetősége sikeres offenzívát indítani területei felszabadítására. A német katonák hangsúlyozzák a ZSZU kimerülését, és remélik, hogy a romló időjárási viszonyok lassítják az orosz előrenyomulást.

A minisztérium azt is megjegyzi, hogy az orosz hadsereg folyamatosan nyomul előre, és a német katonáknak nincs világos elképzelése arról, hogyan állítható meg ez az előrenyomulás. Az is aggasztó, hogy Oroszország eltökélt a harci cselekmények folytatására, ami „rendkívüli aggodalmat” okoz Németországban.

Ennek ellenére Németország nem tervezi leállítani a katonai segélyek szállítását Ukrajnának. Mint Röpke megjegyzi, a Bundeswehr a továbbiakban nem ad át nagy volumenű segélyeket, de a szállítások továbbra is változatlan szinten zajlanak majd. 2025-ben Ukrajna mintegy 100 000 tüzérségi lövedéket kap, ami megfelel a 2024-es mennyiségnek. Ugyanakkor Oroszországnak havonta 375 000 lövedéke van.

Arra a kérdésre, hogy Borisz Pistorius továbbra is hisz-e Ukrajna győzelmében, a tárca szóvivője arról biztosított, hogy a miniszter álláspontja változatlan: „Igen”.

A korrespondent.net emlékeztet, minap Olaf Scholz német kancellár összesen 600 millió euró értékű újabb katonai csomagot jelentett be, amely az ötödik IRIS-T SLM közepes hatótávolságú légvédelmi rendszert, harckocsikat, tarackokat, drónokat és egyéb tételeket tartalmaz.

(korrespondent.net/Kárpátalja)