Kulturális miniszter: A háború végéig marad a közös műsorfolyam

2024. október 18., 10:34 , 1232. szám

Az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamának (Єдині новини) a háború végéig maradnia kell – jelentette ki Mikola Tocsickij kulturális és stratégiai kommunikációs miniszter az Amerika Hangjának adott október 9-i interjújában, amelyet a DW idéz.

„Amíg háború van, szükségünk van az Egységes Maratonra. Szükségünk van rá, hogy olyan egységes megközelítéseket használjunk, amelyek megtörik azt a propagandát, amelyet az Oroszországi Föderáció ellenünk folytat” – mondta a miniszter.

Másfelől viszont, szerinte a műsorfolyamnak egy oktatóbb jellegű projektnek kell lennie, ahol több szó esik majd az ukrán kultúráról és arról, hogy mit kell tenni annak megőrzéséért.

„Azt mondtam és fogom is mondani, hogy amíg tart a háború, lesz Jedini novini. De mint mindenben, jobb minőségű terméket kell készítenünk, hogy érdekes legyen” – tette hozzá Tocsickij.

A DW emlékeztet, hogy a kulturális tárca által koordinált Jedini novinit a teljes körű háború első napjaiban indították útjára. Számos kereskedelmi tévécsatorna és az állami tulajdonú Rada csatorna is csatlakozott a projekthez. 2022 márciusának végén a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatával kötelezte valamennyi országos tévécsatornát, amelyek műsora döntően hír- és hírelemző műsorokból áll, hogy egyetlen információs platformon szólaljanak meg: a Єдині новини #UАразом 24 órás hírfolyamban.

Médiaszakértők szerint ezzel tulajdonképpen megfosztották az ukrán tévénézőket az országban zajló események alternatív megközelítésétől. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma is említést tett a hírfolyamról az ukrajnai emberi jogi helyzetről szóló 2023-as jelentésben. Mint rámutattak, a hírfolyam soha nem látott mértékű ellenőrzést biztosított a televíziós hírek felett főműsor­időben.

(pszv/dw.com)ax