Össztűz a költségvetési tervezetre

2009. szeptember 25., 10:00 , 454. szám

Miután az elmúlt héten a kormány benyújtotta a Legfelsőbb Tanácsban a jövő évi költségvetés tervezetét, minden közéleti szereplő kötelességének tartotta elmondani róla a véleményét. A meglehetősen eltérő megközelítések ellenére a számtalan megnyilvánulásnak mégiscsak volt egy közös pontja: a megszólalók - a kormányoldal kivételével - egyöntetűen elfogadhatatlannak tartják a dokumentumot.

A tervezet értelmében a költségvetés kiadási oldala jövőre 324 milliárd hrivnya lenne, míg a bevételi oldalon mindössze 285 milliárd hrivnya árválkodik. A 46,7 milliárd hrivnyányi különbség 3,97 százalékos költségvetési hiányt jelent. Timosenko 3,7 százalékos GDP-növekedést ígér 2010-re, de a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csupán 2,7 százalékosra becsüli a várható növekedést. A kormány 9,7 százalékos inflációval számol éves szinten, míg az IMF érdekes módon "csupán" 9 százalékos pénzromlást jósol.

A szakértők mindenekelőtt arra hívják fel a figyelmet, hogy az ukrán költségvetést az ország fennállása óta leginkább úgy kezelték, mint fizetséget a hatalomra kerülésért, azaz e pénzügyi dokumentumon keresztül törlesztik adósságaikat támogatóikkal szemben a kormányon lévők. A kétezres évek elején a rohamosan növekvő gazdaság teljesítménye jobbára elfedte a baklövéseket és az aránytalanságokat. Tavaly azonban ránk szakadt a pénzügyi-gazdasági válság, s hirtelen kiderült, hogy az eddigi gyakorlat tarthatatlan. Illetve az ellenzék szerint ez csak számukra vált világossá, mert a Timosenko-kormány költségvetése alig tükrözi a válságot és ebből következően a valóságot. Bírálói szerint a parlamenthez eljuttatott javaslat egyenesen megöli a gazdaságot, ahelyett, hogy segítene a talpra állításában: rengeteg szociális kiadás, és szinte semmi forrás a gazdaság élénkítésére.

A lényeg azonban az, mutatnak rá a szakértők, hogy a kormány közgazdászai pillanatnyilag még azt sem tudják reálisan felbecsülni, hogy idén mekkora lesz a gazdasági visszaesés. Ha pedig nem bizonyosak az idei számok, a jövő évi büdzsét is csupán hasra ütéses alapon lehet összeállítani.

A jelenlegi költségvetés összeállítói tehát minden bizonnyal túl optimisták voltak, s valószínűleg alaposan "túltervezték" azt. Azaz még annál is kisebb bevételre, s következésképp nagyobb hiányra számíthatunk, mint ami a büdzsében szerepel. Ennek következménye pedig a közszolgálati intézmények költségvetésének további megnyirbálása, a pénzünk rohamos elértéktelenedése, az ország adósságállományának vészes növekedése lehet. Röviden: visszacsúszhatunk a kilencvenes évek nyomorába és káoszába, amelyből éppen, hogy kikapaszkodtunk.

hk