A Csárdáskirálynőtől az indulókig

2009. szeptember 25., 10:00 , 454. szám

Kárpátalján vendégszerepelt a hét végén a budapesti Keil Ernő Fúvószenekar.

A negyvenhat fős zenekar a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal művelődési osztálya és a Mezővári Művészeti Iskola meghívására érkezett vidékünkre. Lapunk érdeklődésére Halász László osztályvezető elmondta: "Mindenekelőtt azt szeretnénk, hogy Kárpátalján tovább éljen a fúvószene. Ennek a csodálatos zenének, és a lassan feledésbe merülő fúvós hangszereknek a népszerűsítésére hívtuk meg a Keil Ernő Fúvószenekart. Ezenkívül természetesen szeretnénk szorosabb kapcsolatokat kiépíteni ezzel a nagyszerű együttessel."

Mint Bereczky Sándor, a Keil Ernő Fúvószenei Egyesület elnöke elmondta, a zenekar 84 évvel ezelőtt, 1926-ban alakult a Ganz, majd később a Ganz-MÁVAG zenekaraként, a zenét szerető ipari munkásokból és mérnökemberekből. A rendszerváltást követően, amikor megszűnt a fénykorában mintegy 18 ezer dolgozót foglalkoztató iparvállalat, az ötvenhat fős zenekar tagsága úgy határozott, hogy együtt marad, és önfenntartó zenekarként tevékenykedik tovább. Ekkor vette fel az együttes a nemzetközileg elismert fúvószenei szakember, Keil Ernő nevét, aki azáltal lett elismert világszerte, hogy hangszereléseinek köszönhetően az addig általában csak rezesbandaként aposztrofált fúvószenekar úgy tud megszólalni, akár egy szimfonikus zenekar. "Nem ebből élünk, így ilyen szempontból amatőrök vagyunk, de minden szerénység nélkül állíthatom, hogy nagyon jól csináljuk" - foglalta össze a társaság tevékenységének lényegét Bereczky Sándor.

A Kovács Tibor és Adamik Gábor vezényelte zenekar repertoárja igen gazdag, kezdve az egyházi zenétől, a K. und K. korabeli indulókon keresztül, egészen az operáig és az operettig számos területen és műfajban otthon érzik magukat. Kárpátaljára elsősorban magyar szerzők, illetve magyar vonatkozású klasszikus, népszerű művekből összeállított műsorral érkezett a zenésztársaság. Előadásukban felcsendültek többek között Kodály Zoltán, Johannes Brahms, Hubay Jenő, Kálmán Imre művei.

A zenekar pénteken este Mezőváriban kezdte kárpátaljai turnéját, ahol a budapesti zenészek együtt léptek fel a helyi Rétfalvy Fortissimo Sextett Band tagjaival. Másnap délelőtt Tiszapéterfalván, délután pedig Beregszászban hallhatta műsorukat a helyi publikum, s vasárnap a munkácsi várban adott nagy sikerű koncerttel ért véget az előadás-sorozat.

szcs