Együttműködnek a határ menti megyék

EU-s források, közös pályázatok

2009. szeptember 25., 10:00 , 454. szám

Regionális együttműködési lehetőségek Kárpátalja (Ukrajna), Szatmár megye (Románia) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Magyarország) vonatkozásában - ebben a témában tartott sajtótájékoztatót pénteken Nyíregyházán Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

A tájékoztatón jelen volt Oleg Havasi, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke és Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is.

- A sajtótájékoztatót megelőzően Ukrajnában találkoztam vendégeinkkel egy mezőgazdasági kiállítás-vásáron. A kiállítás megtekintése után mindhárom megyét érintő együttműködésről, aktuális fontos kérdésekről, közös pályázatokról tárgyaltunk. Megállapodtunk, hogy Nyíregyházán folytatjuk a megbeszéléseket, itt is a jövőről tárgyaltunk - mondta bevezetőjében Seszták Oszkár.

- Kárpátalja, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye közös történelmi múlttal rendelkezik, s jelentős mértékben egymásra van utalva akár a gazdaság, akár a vízgazdálkodás, az ökológia területén. Így különösen fontos, hogy európai uniós forrásokból fejleszteni lehet a határ menti együttműködést. Ezért fontosak az ilyen találkozók, ahol egyeztetni lehet a szükséges programokat illetően. Reméljük, hogy ezek a programok hozzásegítenek ahhoz, hogy ebben a határtérségben egy élhetőbb életet biztosítsunk a vidék lakóinak - hangsúlyozta Brenzovics László.

Mint elhangzott, a három megye közötti együttműködési szerződés októberben lejár. A tárgyalások egyik fő kérdése az volt, hogy az új szerződésben milyen új témák kerüljenek megfogalmazásra. Megbeszélték a mindhárom megyét érintő közös pályázatokat is. Ilyen például az árvíz elleni összefogás, egyes, egészségügyet érintő problémák megoldása, a természetvédelem kérdése. Mint elhangzott, a felek igyekeznek közösen megteremteni az anyagi forrásokat a különféle feladatok megoldásához. Ilyen lehetőség egyebek mellett, hogy az Európai Unió jelentős összeggel támogatja a határ menti megyék problémáinak a megoldását.

Szó esett a konkrét, időszerű közös pályázatokról is. Ilyen többek között a határ menti forgalom még zökkenőmentesebbé tétele, a kulturális értékek megőrzése, a műemlékek védelme, kerékpárutak megépítése. Mint elhangzott, a felek kiemelt feladatként kezelik a vízgazdálkodást, a felszín alatti vizek, gyógyvizek feltárását. (Kárpátalja/indexkelet.hu)