Idegenforgalmi kiállítás Ungváron

2009. szeptember 18., 10:00 , 453. szám

Közel 70 standot tekinthettek meg az érdeklődők a szeptember 10-12. között Ungváron, a Junyiszty sportcsarnokban és az előtte levő téren megrendezett Tureurocentr - Zakarpattya 2009 idegenforgalmi kiállításon és vásáron, melynek 140 ukrajnai és külföldi résztvevője volt.

A Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal európai integrációs, külgazdasági és idegenforgalmi főosztálya, valamint a Zakarpatexpo Kft. által rendezett kiállítás megnyitóján Volodimir Hoblik, a megyei adminisztráció elnökhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket, majd Jurij Zubko kulturális és idegenforgalmi miniszterhelyettessel együtt vágták át szalagot, megnyitva ezzel a rendezvényt. A megnyitón jelen volt Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke, aki lapunk érdeklődésére elmondta: "Nyolc év alatt sokat fejlődött a régió egyik legnagyobb idegenforgalmi kiállításának színvonala. Az utóbbi időben a különböző nehézségek ellenére lendületes fejlődést mutat a kárpátaljai turizmus. Ezt tükrözi az is, hogy a kiállító járások standjaikon számos turisztikai objektumra tudták felhívni az érdeklődők figyelmét. Az utóbbi időben inkább a belföldi turizmus fejlődik, megyénk iránt jelentős az érdeklődés a belföldi turisták részéről. A korábbi évektől eltérően sajnos idén nem képviseltették magukat nagy számban a szomszédos országok idegenforgalmi vállalkozásai. Látszik az is, hogy a magyarok által lakott járásokban is megindult egyfajta pezsgés a turizmus terén, hiszen korábban jóformán csak a hegyvidékre összpontosult Kárpátalja turisztikai forgalma. Ezekben a járásokban is olyan látnivalók, turisztikai és hagyományőrző programok, műemlékek, szolgáltatások, gyógyfürdők vannak, amelyek felhívhatják magukra az üdülni, pihenni, illetve gyógyulni vágyók figyelmét. Azonban még sok a teendő, hiszen az a potenciál, amivel Kárpátalja rendelkezik, még koránt sincs hatékonyan kihasználva."

A kiállításon a magyarok által lakott járások is bemutatkoztak. A jelen levő járási vezetőket és a szakma képviselőit arról kérdeztük, miért tartották fontosnak a részvételt. Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökhelyettesének tájékoztatása szerint: "Az ugocsai magyarság fontosnak tartja a falusi és a zöldturizmus fejlődését, melyben vezető szerepet játszik a régióban. Folyamatosan gondoskodunk arról, hogy a Kárpátalján üdülni kívánó turisták a járásunk települései által nyújtott lehetőségekről is tudomást szerezzenek, ezért is szervezzük a különböző fesztiválokat és egyéb hagyományőrző rendezvényeket." Csizmár Sarolta, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség elnöke érdeklődésünkre közölte, hogy az ilyen rendezvényeken tudják bemutatni a járás azon értékeit, amelyek vonzzák a turistákat. Mind a magyarországi, mind az ukrajnai turisták közül egyre többen érdeklődnek a Beregszászi járás iránt, a falusi turizmusnak köszönhetően pedig pótlólagos bevételi forráshoz jutnak az ezzel foglalkozó családok. A mostani kiállításon is sokan keresték fel a beregszásziak pavilonját, ahol a magyar konyha jellegzetes ételeit is megkóstolhatták. Mackó Imre, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal kulturális és idegenforgalmi osztályának szakembere elmondta, hogy a járás magyar falvaiban különböző fesztiválokat rendezve próbálják idecsalogatni a turistákat, a kiállításon pedig az ungvidéki látványosságokat bemutató számítógépes fénykép-összeállítást mutattak be az érdeklődőknek.

-figyelő-