Rejtélyes almahullás a kertekben

2009. szeptember 18., 10:00 , 453. szám

Napirenden az őszi almafajták szedése, a szőlő szüretelése, elérkezett a gyümölcsfák oltásának ideje. A legfontosabb szeptember végi teendőkről a gyümölcsösben és a szőlőben Parászka Györgyöt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárát kérdeztük.

- Mi a helyzet a gyümölcsösökben?

- A gyümölcsösben hátra van még a késői érésű almák szedése. Számos gazdaságból jelezték, hogy nagy mennyiségben hullnak a fákról az egyébként egészséges, hibátlan, semmilyen betegség vagy kártevő által meg nem támadott almák. A jelenség okát egyelőre nem találjuk, vélhetően a szárazság, vagy valamilyen hiánybetegség következménye lehet. Az egyetlen védekezés ebben az esetben az, ha a már érett gyümölcsöt gyorsan leszedjük, hogy minél kisebb legyen a veszteség. Ne feledjük, hogy a hosszabb időtartamú tárolásra szánt gyümölcsöt célszerű hűvös, de fagymentes, és kellően párás levegőjű helyiségben tárolni, elkerülendő a szárazság miatti veszteségeket.

- Hol tart a szőlő szüretelése?

- Miután idén a szokásosnál jó másfél-két héttel korábban érik a szőlő, számos helyen javában tart már a szüret 22-23 mustfokkal. Ismételten felhívnám a szőlőtermesztők figyelmét arra, hogy a szüret megkezdése előtt fertőtlenítsék a pincét, mossák ki a hordókat és mindazon eszközöket, tárolóedényeket, amelyeket a szüretkor használni szándékoznak. A kételkedőknek azt tanácsolnám, hogy most már ne halogassák sokáig a szüretet. Amennyiben a szőlő elérte a 20 fokot, érdemes szüretelni, mert a cukorfok növekedésével gyengülnek a savak, márpedig a bor lelkét a savak jelentik.

- Elérkezett a gyümölcsfák szemzésének az ideje. Mire figyeljünk?

- A kiválasztott növényeket ilyenkor vagy t-szemzéssel, vagy chip-szemzéssel szaporíthatjuk. Európában a chip (lap, lapocska)-szemzés a legelterjedtebb. Más szemzési módokkal szemben nagy előnye, hogy az év bármely szakában végezhető. A chip-szemzésnél nem csak a nemes növény héját (háncsrészét), hanem több-kevesebb fás részt is átviszünk a vad alanyra. Ennek következtében a hagyományos szemzési módoknál gyorsabban forr össze a seb, így a következő évben már nagyobb hajtásnövekedésre számíthatunk. Ha jól begyakoroljuk a műveleteket, akkor ráadásul gyorsabban is végezhetünk a munkával. A chip szemzést az alanyon egy nagyjából 30 fokos, alsó bemetszéssel kezdjük úgy, hogy a szemzőkés a farészbe is behatoljon. A pajzs alakú lapot egy kissé följebb elindított vágással emeljük ki. A szempajzsot is hasonlóképpen vágjuk ki a nemes részből. A szempajzs alanyra illesztésekor figyelembe kell venni, hogy az alany gyakran vastagabb, mint a nemes rész, ezáltal a héja is az. Tehát a nemes részt ebben az esetben egy kicsit kisebbre kell vágni a tökéletes forradás érdekében. A szemzést lehetőleg minél hamarabb kötözni kell. A kötözéshez rafiát vagy speciális kötözőanyagokat is használhatunk. A kötözést olyan erősen végezzük, hogy ne szorulhasson levegő a nemes rész és az alany közé.

- Olvasóink kérdezik: mely gyümölcsfák ültethetők ősszel?

- Gyakorlatilag minden fajtát akár ősszel, akár tavasszal is elültethetünk. A nálunk termesztett fajták közül talán egyedül az őszibarackról mondható el, hogy szerencsésebb tavasszal ültetni.

- Mire figyeljünk oda az ültetésnél?

- Érdemes megfontolni, hogy olyan gyümölcsfajtát válasszunk, amely kielégíti a család igényeit, azaz leginkább megfelel a céljainknak. A facsemeték beszerzésénél figyeljünk arra, hogy a gyökérzetet ne támadja meg valamilyen gombás betegség, hiszen nemcsak az adott csemete megfoganásának esélyei csökkennek ilyenkor, hanem a többi fánkat is megfertőzhetjük. Érdemes éppen ezért megbízható helyről vásárolni, odafigyelve arra, hogy friss-e a gyökérzet, nincs-e kiszáradva.

- Megjelent-e idén a lisztharmat?

- Igen, sajnos az almatermésűeknél, a köszméténél, a szőlőnél és számos egyéb növényfajtánál is felütötte fejét ez a betegség. Kártétele ellen kéntartalmú szerrel permetezve védekezhetünk - a szőlő esetében erre természetesen csak a szüret után kerülhet sor. Ezáltal a fagytól is megvédjük növényeinket, ugyanis a lisztharmat megakadályozza a keményítő átalakulását cukorrá, miáltal csökkenti azok fagytűrő képességét.

- Sok szó esik manapság az őszi lemosó permetezésről. Valóban annyira fontos ez az eljárás vidékünkön ilyenkor is, mint tavasszal?

- Igen, fontos, mivel tanúi lehetünk a klímaváltozásnak, amikor kitolódik az ősz, és számos olyan betegség üti fel a fejét ősszel is, amelyekkel korábban nem kellett számolnunk. Amennyiben nem védekezünk ezen betegségek, kártevők ellen, veszélybe kerül az idei termés, például a szőlőnél, s az áttelelő kórokozók kártételével jövőre is számolnunk kell.

pszv