Honismereti kiránduláson a técsőiek

2009. szeptember 18., 10:00 , 453. szám
A kiránduló csoport

Szeptember 13-án, vasárnap a kora reggeli órákban a KMKSZ Técsői Alapszervezetének szervezésében és támogatásával mintegy 50 KMKSZ-tag indult útnak, hogy megtekintse területünk emlékhelyeit, nevezetességeit. A csapat útközben megismerkedett az elmúlt századokban kialakított védelmi rendszer rövid történetével, a huszti vár stratégiai jelentőségével.

Megérkezve utunk első állomáshelyére, Dolhára, megismerkedtünk a község múltjával, emlékeztünk a Rákóczi vezette szabadságharcra, megkoszorúztuk a dolhai csata áldozatainak emlékművét. Körbesétálva a dolhai várkastély elhanyagolt udvarát, gondolatban felidéztük a kastély valamikori fénykorát, Teleki László időszakát, aki a kastély jelenleg is látható formáját kialakította.

Ezt követően szomorú kötelességünknek tettünk eleget, amikor betértünk a szolyvai emlékparkba, ahol felidéztük a múltat, megismerkedtünk a park kialakításának történetével, és valamennyi ártatlan áldozatra emlékezve koszorút helyeztünk el a técsői áldozatok emléktáblájánál.

A főhajtás után indultunk Verecke felé. Az emlékműnél felelevenítve a honfoglalás dicső eseményét, megállapítottuk, hogy barbár kezek bár megrongálták az emlékművet, megpróbálják eltüntetni azt, egyet viszont talán nem vesznek számításba, hogy Verecke szimbolikus üzenetét a magyarságtól senki sem veheti el. Az emlékmű koszorúzása után elénekeltük a Himnuszt.

Mivel kellőképpen megéheztünk e történelmi helyszínen, ahogy egyesek fogalmaztak: a "világ tetején", ugyancsak jól esett a falatozás, és a közös beszélgetés.

A rövid pihenő után, a Rákócziak valamikori hatalmas birtokán keresztülhaladva érkeztünk Beregvárra, ahol megtekintettük a Schönborn-kastélyt, rácsodálkoztunk a Monarchiát idéző tóra és nagy reményekkel ittuk a Fiatalság-forrásának hűs vizét.

Észre sem vettük és röpült az idő. Így, bár sajnálattal vettük tudomásul, Munkács nevezetességeit már nem tekintettük meg. De abban maradtunk, hogy ami késik, nem múlik. Így legyen!

A szép és tartalmas napért köszönet illeti a szervezőket, elsősorban a KMKSZ Técsői Alapszervezetének elnökét, Kékesi Sándort, és nem utolsósorban Sari Józsefet, aki idegenvezetőként rengeteg érdekes információval gazdagított bennünket.