Megszűnt az információs iroda Munkácson

2009. szeptember 11., 10:00 , 452. szám

Ismét gond van az UMDSZ által működtetett információs irodák háza táján, amelyek egyebek mellett a magyar igazolványokkal és az azokhoz kapcsolódó kedvezményekkel összefüggő ügyintézést lennének hivatottak bonyolítani.

Olvasóink már hetekkel korábban jelezték, hogy Munkácson nem működik az UMDSZ helyi székházában kialakított információs iroda. A bezárt hivatali ajtó miatt csalódott ügyfelek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi székházában próbáltak informálódni a zavar okairól, ám mivel a beregszászi Központi Információs Iroda semmilyen használható információval nem szolgált ez ügyben, ott sem tudtak kielégítő felvilágosítást adni a tanácstalan embereknek azon kívül, hogy forduljanak közvetlenül a beregszászi Központi Információs Irodához.

A munkácsi információs iroda működésének szünetelése rengeteg kellemetlenséget okozott a régióban élőknek. Egyik vidéki olvasónknak például korábban azt ígérték, hogy augusztus 21-re elkészül a Magyarországon tanuló fia magyar igazolványához igényelt betétlap. Miután a jelzett időpontban a munkácsi irodát zárva találta, olvasónk a beregszászi központi irodához fordult, ám a betétlapot ott sem vehette át. Ezzel egyébként is nehezen mozgó olvasónkat - túl a felesleges hivataljárás kellemetlenségein - számos hasonló helyzetben lévő munkácsi járási emberrel együtt nem elhanyagolható anyagi kár érte, hiszen hiába fizette meg az útiköltséget Munkácsra, majd Beregszászba is; arról nem is szólva, hogy Magyarországra utazó fia végül nem vehette igénybe a magyar igazolvánnyal rendelkezőknek járó utazási kedvezményt.

A beregszászi Központi Információs Iroda ezenközben rendületlenül hallgatott, s csupán múlt szombaton, a "zöld" Kárpáti Igaz Szó utolsó előtti oldalának legalján tett közzé egy szűkszavú közleményt, melynek értelmében ügyfeleik "az irodahálózat szükségszerű átszervezése ideje alatt kérdéseikkel az ungvári és beregszászi központi ügyfélszolgálatokhoz fordulhatnak". A közlemény a továbbiakban tudtunkra adja, hogy "2009. szeptember 15-től a Munkácsi Információs Iroda munkáját a Derceni Információs Iroda veszi át."

Szerettünk volna részletes tájékoztatást kapni az információs irodák vezetőitől arról, mi indokolta az átszervezést, s miért nem lehetett idejében tájékoztatni arról a lakosságot. Azt is szívesen megkérdeztük volna, milyen megfontolásból döntöttek úgy, hogy a járás magyarsága ezentúl egy félreeső, nehezen megközelíthető faluba legyen kénytelen elzarándokolni, ha a magyar igazolványával kapcsolatos ügyeket szeretné intézni, ám Kincs Gergely irodaigazgatót minden igyekezetünk ellenére sem sikerült elérni. (Az irodaigazgatónak ez a hozzáállása a sajtóval való érintkezéshez már csak azért is aggodalomra ad okot, mivel közismert, hogy leváltását megelőzően sokat bírált elődje is húzódozott a nyilvánosságtól.)

Mint emlékezetes, az információs irodák háza táján idén tavasszal robbant ki botrány a magyar-magyar kapcsolattartási támogatások folyósítása körül, minek következtében Dupka Györgyöt, az UMDSZ alelnökét, az információs irodák vezetőjét felmentették tisztségéből, s az irodahálózat irányítását Ungvárról Beregszászba helyezték át.

szcs