Az úton is lefoglalhatják az adósok autóit

2009. szeptember 11., 10:00 , 452. szám

Közös akcióba kezdett Kárpátalján az állami közlekedésrendészet és a bírósági végrehajtó szolgálat a bírósági határozatokat nem teljesítő, adós autósok kiszűrésére és járműveik lefoglalására.

Kárpátalja élen jár a nem teljesített bírósági határozatok számát illetően. A helyileg illetékes igazságügyi hatóság adatai szerint a régióban több mint 90 ezer bírósági döntés vár végrehajtásra. Mintegy 10 ezer a tartásdíjfizetés megtagadásával kapcsolatos. Az utóbbi mutatóval a megye dobogós helyet foglal el országos viszonylatban.

A jelentés szerint a régióban nagyon sokan tartoznak közlekedési bírsággal és bankhitellel. Hozzávetőleg 1700 személygépkocsit köröznek a megyében. Az országosan is alig jobb helyzet orvoslása érdekében nemrég megállapodást írt alá az igazságügyi és a belügyi tárca. A szerződés feljogosítja a közlekedési rendőröket arra, hogy a közúti ellenőrzések során a bírósági végrehajtó szolgálat munkatársaival karöltve kiszűrjék az olyan adósokat, akikkel szemben teljesítetlen bírósági határozat van érvényben, és akár a helyszínen lefoglalják a vétkesek járműveit.

A két hatóság kárpátaljai közös akciója múlt héten kezdődött Ungvár legforgalmasabb terén. Az első napon mindössze néhány óra alatt 27 olyan autóst szűrtek ki, akik ellen tartozással kapcsolatos bírósági ítélet volt érvényben. Zömük a legközelebbi bankban tüstént befizette a tartozását, és a felmutatott nyugta ellenében elvihette a - sok esetben igen drága - autóját.

A rendőrök mindössze öt gépkocsit szállítottak el a helyszínről, de négynek a tulajdonosa rövid időn belül kiváltotta a járművét a közlekedésrendészettől. Egy apa 7 ezer hrivnya tartásdíjat fizetett meg az akciónak köszönhetően. Képzelhető, mennyi ideje tartozhatott a szóban forgó adós, ha a bíróság eredetileg 150-400 hrivnyában állapította meg az általa fizetendő tartásdíj havi összegét.

A tervek szerint a jövőben legalább hetente egyszer számítani lehet hasonló akciókra Kárpátalja valamelyik szegletében. (Kárpátalja/MTI/ua-reporter.com)