Bótrágyiak a vereckei hágón

2009. szeptember 11., 10:00 , 452. szám

A KMKSZ bótrágyi alapszervezetének elnöksége hosszas szervezői munka eredményeként 2009. augusztus 29-én honismereti kirándulásra invitálta Bótrágy érdeklődő lakosait. A kirándulás résztvevői főként olyanok voltak, akik első alkalommal látogathattak el szülőföldünk történelmi helyeire.

A közel 50 főből álló csoport idegenvezetője Szabó György, a Nagyberegi Református Líceum történelemtanára volt. Az út első állomásán, a munkácsi várban ismertette vidékünk legszebb várának történetét és a hozzá fűződő legendákat. Miután mindenki megcsodálta a vár szépségeit és állandó kiállításait, Beregvár felé vettük az irányt. A Schönborn-kastély történetének meghallgatása után megtekintettük az udvarban működő vadasparkot, a Monarchiát mintázó tavat, valamint a Fiatalság forrását.

Utunk harmadik állomása a szolyvai emlékpark volt. Itt elhelyeztük a megemlékezés virágait, majd felelevenítettük a szinte minden családot érintő háromnapos málenykij robot előzményeit és szörnyű végkifejletét. Látogatásunkat a 461., Mindig velem, Uram kezdetű dicsérettel zártuk.

A délutáni órákban érkeztünk meg utunk célállomásához, a Vereckei-hágóhoz. Többen csak az újságokból értesültek az emlékmű állapotáról, de a fogadott kép önmagáért beszélt, mivel láthatóan a márciusi rombolással nem ért véget az emlékmű kálváriája. Nemzeti imánk eléneklését követően a hágó történelmi jelentőségéről, a napjainkban oly sokat emlegetett ukrán és lengyel nemzetek kötődéséről is szót ejtettünk. A kegyelettételt követően meghitt hangulatban fogyasztottuk el úti elemózsiánkat, majd rövid pihenést követően hazaindultunk. Az utazást a Bótrágyi Református Egyház dalárdája egyházi és népi énekekkel tette színvonalasabbá.

Az út megvalósításában nyújtott támogatásért köszönetet mondunk a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének, valamint Horváth Árpádnak, a KMKSZ Bótrágyi Alapszervezete elnökének a szervezői munkáért.

Kovács András