Beregszászi küldöttség Komlón

2009. szeptember 11., 10:00 , 452. szám

A Baranya megyei Komló Város Önkormányzata szeptember 3-6. között rendezte meg a Komlói Napok 2009 nevű rendezvénysorozatot, melyre meghívást kapott a Beregszászi járás küldöttsége is. A látogatás az egy évvel ezelőtt megkötött, a Beregszászi járás és Komló városa közötti együttműködési szerződés keretén belül valósult meg. A járás vezetőségét, valamint az oktatási, kulturális és vállalkozói szférát képviselve négytagú küldöttség tett eleget a meghívásnak, melynek vezetője Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke volt.

A küldöttség megtekintette a Komlói Városi Sportközpontban szeptember 4-6. között nyitva tartó XI. Komlóért Expo nevű kiállítást, melyen számos érdekességet láthattak. Ennek kapcsán Sin József elmondta: "A legnagyobb érdeklődést részünkről az energiatakarékos megoldásokat és környezetvédelmet bemutató standok váltották ki. Itt megtekinthettük a tudomány és technika azon eredményeit, melyeket Kárpátalján ugyan még nem, de az Európai Unió számos országának mindennapjaiban már alkalmaznak. Ilyen volt pl. a napenergiával működő, energiatakarékos háztartást biztosító műszaki termékeket bemutató pavilon." A kiállításon a Beregszászi járás is külön pavilonnal képviseltette magát, ahol többek között turisztikai kiadványokkal, képzőművészeti alkotásokkal és kárpátaljai borokkal prezentálták a járást, nem kevés látogatót vonzva.

A küldöttség tagjai a Komlói Városi Önkormányzat képviselőivel közösen megkoszorúzták a komlói bányászok emlékművét.

A rendezvényen sor került egy hulladékégető alapkövének letételére, melyet a Komlói Fűtőerőmű Zrt. európai uniós támogatással fog létrehozni.

A kárpátaljaiak jelen voltak Komló képviselőtestületének ünnepi ülésén a baranyai város német- és franciaországi, szlovéniai, romániai és horvátországi testvérvárosainak küldöttségeivel együtt, valamint számos kulturális programon vettek részt, melyen képviseltették magukat a határon túliak vendégegyüttesei, énekesei is. Nagy sikerrel lépett fel többek között az ungvári Melódiák együttes énekese, Nagy Anikó is.

A szívélyes vendéglátás viszonzásaként Sin Józsefék meghívták Komló város küldöttségét a szeptember végén Jánosiban megrendezésre kerülő Barátság Határok Nélkül fesztiválra.

"Ottlétünk alkalmával a megbeszélések során az a vélemény alakult ki bennünk, hogy további együttműködésünk főképpen a turisztika, a kultúra és a természetvédelem terén lehet perspektivikus" - összegezte tapasztalataikat Sin József.

halász