Tankönyvek már csak ukránul?

2009. szeptember 4., 10:00 , 451. szám

Már többször hírt adtunk a magyar iskolák elégtelen tankönyvellátásáról. Elkezdődött a tanév. Történt-e valami változás, különös tekintettel a 12 éves oktatásra áttérő 9. osztályra? - kérdeztük Gulácsy Gézát, a KMPSZ Munkácsi Regionális Szervezetének elnökét.

- Pozitív változásokról egyelőre nem számolhatunk be. Bár a megyei oktatásügy vezetője leiratában 104%-os tankönyvellátottságról beszél, a magyar iskolák kilencedik osztályai az ukrán irodalom, a magyar nyelv, illetve a magyar és világirodalom tankönyvön túl semmit sem kaptak. A tankönyvek egy részét még csak most fordítják. Az már gyakorlattá vált, hogy a magyar nyelvű tankönyveket az iskolák fél éves késéssel kapják meg. Szomorúbb azonban az, hogy a megyei oktatási vezető szerint az idegen nyelv, Ukrajna története, földrajz, jog, egészségtan és művészet tankönyveket csak ukrán nyelven adják ki, s a magyar iskolák ezeket kapják majd.

A gyakorló pedagógus számára nyilvánvaló, hogy ez ellehetetleníti a normális tanítást, s azt eredményezi majd, hogy a magyar gyerekek nem tudják kellő szinten elsajátítani ezeket a tantárgyakat. Ami a dolog oktatáspolitikai vonatkozását illeti, világos, hogy ez az intézkedés is egy azok közül, amelyekkel tönkre akarják tenni a kárpátaljai magyar oktatási rendszert, s amelyek által az ukrajnai magyar népcsoport asszimilációjának erőszakos, s tegyük hozzá, számos nemzetközi jogszabállyal ellentétes felgyorsítását szeretnék elérni.