Feketelistán Ukrajna

2009. szeptember 4., 10:00 , 451. szám

Ukrajna felkerült azon országok feketelistájára, amelyek figyelmen kívül hagyják a bírósági döntéseket - jelentette be Thomas Hammarberg, az Európai Tanács emberjogi főbiztosa. Véleménye szerint ezt a tényt komoly jogvédelmi problémaként, annak bizonyítékaként kell kezelni, hogy Ukrajna elutasítja a jogállamiság elveit.

A strassbourgi emberjogi bíróság elé kerülő panaszokat elemezve Hammarbereg arra a következtetésre jutott, hogy az olyan országokban, mint Albánia, Bosznia és Hercegovina, Moldova, Oroszország, Szerbia és Ukrajna a bírósági döntések gyakorta csak részben vagy hosszú késedelemmel teljesülnek, esetenként pedig teljesen figyelmen kívül hagyják őket.

Ukrajnával kapcsolatban egy sor problémára mutatott rá az ET főbiztosa: "Ez vonatkozik az államhatalmi szervekre, ezen belül az oktatás területén is, valamint jelentős mértékben az állami vállalatokra, például a szénbányászatban, amelyek vagy a béreket nem fizetik ki, vagy a nyugdíjakat, vagy a munkaidőben megsérült munkásoknak járó kompenzációt" - közölte Hammarberg.

Olekszij Szolonko, az ukrán Igazságügyi Minisztérium Állami Végrehajtási Szolgálati ügyosztályának helyettes igazgatója elismerte, hogy a bírósági döntések végrehajtásának elmulasztása komoly problémát jelent az országban. A hivatalnok ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy segít orvosolni a problémát a végrehajtási eljárásról rendelkező új törvénytervezet, mely a közeljövőben kerül második olvasatban a Legfelsőbb Tanács elé.

Ugyanakkor, míg az új törvény igyekezne szigorúan megrendszabályozni azokat az állampolgárokat, akik például nem fizetik a gyermektartást, vagy más módon próbálnak kibújni a bíróság által rájuk rótt kötelezettségek teljesítése alól, továbbra is rendezetlen marad az állam felelősségének kérdése.

Hammarberg ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a jogszabályi reform és a bíróságok finanszírozásának növelése egyaránt a helyes irányba tett lépésekként értékelhetők, de nem elégségesek: fontos, hogy a törvényeket maga az állam is betartsa. (Kárpátalja/versii.com)