Új természetvédelmi területek

2009. szeptember 4., 10:00 , 451. szám

Hét új természetvédelmi területet hoznak létre a következő öt év során Kárpátalja négy járásában.

A védett területek közül hármat a Beregszászi járásban, az ukrán-magyar határ közelében alakítanak ki Kaszonyi-hegy, Szilas és Ardó néven, míg a Nagyszőlősi járásban Egres elnevezéssel hoznak létre természetvédelmi egységet. Két-két erdős területrészt a hegyvidéki Volóci és a Szolyvai járásokban helyeznek védelem alá - adta hírül a korrespondent.net internetes hírportál.

A jelentés szerint az időlegesen védett területek létrehozása részét képezi annak a 2009-2013-as évekre szóló regionális programnak, amely a természetvédelmi területek fejlesztését és bővítését tűzi ki célul Kárpátalján. Az öt új természetvédelmi objektum területe több mint 235 hektárt tesz majd ki.

Mint Andrij Pogorelov, a Kárpátalja megyei környezetvédelmi főosztály vezetője a sajtónak elmondta, a régióban tervezik további hidrológiai, biológiai és erdős védett területek kialakítását és a már meglévő természetvédelmi objektumok bővítését. A projektek megvalósítását - tette hozzá - a kárpátaljai környezetvédelmi alap és egy nemzetközi természetvédelmi alapítvány finanszírozza. (Kárpátalja/korrespondent.net/MTI)