Gyermekrablók

2009. szeptember 4., 10:00 , 451. szám

Az éj leple alatt hatoltak be a családi házba. A kis lakot hátulról, a kert felől közelítették meg. Óvatosan osontak, de biztosan tájékozódtak. Láthatóan ismerték a terepet. Vagy valaki "útba igazította" őket...

A házban hárman aludták az igazak álmát. Az idős nagyszülők és a négyéves unokájuk. A gonosztevők nem sokat kukoricáztak. Berúgták-törték a bejárati ajtót. Egyikük a hetvennyolc éves nagypapát, a másik pedig a tíz évvel fiatalabb nagymamát fogta gúzsba. Az öregek mukkanni sem tudtak. Ám nem a pénz, vagy egyéb értékek érdekelték őket. Csak a gyerek. A harmadik tettes pokrócba csavarta és felnyalábolta az alvó kislányt. Az emberrablók a gyerek keresztlevelét követelték. Ám amint fogvatartója levette a kezét a nagymama szájáról, az asszony torkaszakadtából visítani, sikítani kezdett.

Felugattak a szomszéd kutyák, az ablakokban fények ébredtek. A rablók sietve összekapkodtak még néhány gyerekholmit, aztán ugyanazon az úton távoztak, amelyen jöttek.

... Mária kezdettől fogva züllött életet élt. Italozott, dorbézolt, árulta a testét. A kislánnyal, aki az egyik pásztorórán fogant, fikarcnyit sem törődött. A gyermek gondozása, nevelése teljes egészében az idős nagyszülőkre hárult. Az anya, akinek többször meggyűlt a baja a hatóság képviselőivel is, gyakran tűnt el napokra, sőt, hetekre. A helyzet a nagyszülők számára tarthatatlanná vált. Végül ők maguk kezdeményezték, hogy a lányukat fosszák meg anyai jogaitól. Ez a megfelelő hivatalos eljárás lefolytatása után meg is történt. Az idős szülők pedig kitették a lányuk szűrét. A rossz mostohaként viselkedő anya egy szóval sem tiltakozott. Összepakolta a motyóját és ismeretlen helyre távozott...

A gyermekrablás három hónap múlva, június végén történt. A rendőrség kezdettől fogva arra gyanakodott, hogy az emberrablást az anya tervelte ki. Nem is tévedett.

Három hete az egyik szomszédos megye buszpályaudvarán fogták el. A szerencsére ép és egészséges kislánnyal a karján. Mint kiderült, valóban ő volt a felbujtó. Amikor a szülők a háztól elűzték, ottani ismerőseinél talált "menedékre". S ott folytatta, ahol abbahagyta az italozást, a prostitúciót.

A gyermekrablást rovott múltú barátaival tervelte ki, akik némi anyagi és más ellenszolgáltatás fejében készségesen vállalták a végrehajtást. Az asszonyt, természetesen, nem a túláradó anyai szeretet vezérelte, hanem az a prózai ok, hogy a csöppség láttán jobban megnyílik az emberek pénztárcája.

Mária előzetes letartóztatásban van. Bűntársait még keresik.

A kislány már ismét nyugodt. És ismét tud nevetni. Szorosan fogja, el sem akarja engedni a nagyi kezét.

Tárczy Andor